Илияна Йотова: Образованието и работодателите трябва да гарантират на младите успешна кариера в България
Секция: ПОЛИТИКА
15 Март 2019 13:50
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Илияна Йотова: Образованието и работодателите трябва да гарантират на младите успешна кариера в България

/КРОСС/ Успешната кариера е резултат от протегнатата ръка между образованието и работодателите. Трябва да се откажем от т.нар. модел на „бързото хранене“ в образованието – удобно, но не пълноценно. Образованието и работодателите трябва да гарантират на младите хора успешна кариера в България. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова при откриването на изложението „Образование без граници“ и кариерния форум „Образование и кариера“, които се провеждат в рамките на два дни в Националния дворец на културата.

Вицепрезидентът изтъкна несъответствието между предлагане и търсене на пазара на труда, „произвеждането“ на безработни висшисти и липсата на кадри за бизнеса. „Това е и убеждението на над половината от младите хора в България на възраст от 14 до 29 години. От друга страна, работодателите все по-често алармират за недостиг на кадри“, посочи Илияна Йотова.

Вицепрезидентът поздрави организаторите и участниците в изложението за работещата формула, която са открили – да съберат образованието и бизнеса на едно място. „Този форум дава силен положителен пример. Наред са институциите, университетите, ние самите като общество, което изисква и настоява“, изтъкна Илияна Йотова.

По думите на вицепрезидента особено важен е отговорът на въпроса „Какво искат младите хора?“. „Днес те със своите изисквания, очаквания и потенциал са ново предизвикателство за мениджърите и работодателите, за преподавателите в училище и университета“, убедена е Илияна Йотова.

Акцент в изказването на вицепрезидента бе дълбокото разделение между младите хора в големите и малките населени места и различният старт, който получават за своята кариера. „Това неравенство тръгва още от училище и неминуемо слага своя отпечатък върху развитието на един млад човек“, заяви Илияна Йотова. Вицепрезидентът изтъкна, че социалната ни система не е на необходимото ниво, за да защитава най-слабите. „Оттук идва песимизмът сред тях, нежеланието нито за образование, нито за работа“, отбеляза Илияна Йотова.

Вицепрезидентът предложи организирането на специален форум за образованието и кариерата на младите хора в неравностойно положение  и със специфични нужди. „Те имат своите трудности, но са огромен потенциал. Трябва да познаваме по-добре техните очаквания, да им предложим добре структурирана система за индивидуално обучение, достъп до образователните институции, система и технология за оценяване на техните знания, възможности за трудова реализация“, заяви Илияна Йотова.

Приветствието си вицепрезидентът завърши с думите на Петко Славейков: „Само истинно образованият и просветеният човек бива свободен и честит, а неученият и непросветеният е всякога роб, дето и да бъде... роб на страстите си, на своите и чуждите предразсъдъци...“.