Слана попари череши и праскови, реколтата е провалена
Секция: ИКОНОМИКА
31 Март 2019 10:28
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Слана попари череши и праскови, реколтата е провалена

/КРОСС/ Ледени висулки увиснаха от разцъфналите клони на череши, сливи, праскови, кайсии, вишни в почти цялата страна, минусовите температури причиниха слана, която е фатална. "Реколтата тази година от тези плодове или няма да я има, или ще бъде критично слаба", сигнализира Красимир Кумчев, известен в цялата страна агроконсултант, съобщава БГНЕС.

В по-голямата част от страната реколтата е обречена.

„Мисля си как реагират политиците при наводнения и земетресения например - изсипват се на място с ботуши, дъждобрани и всички останали атрибути, с което да ни покажат загрижеността си. Медиите, разбира се, и те са там! Това, което ни се случи вчера сутринта, е по- трагично!, коментира специалистът.
Трудът на овощарите е незащитен, каза Красимир Кумчев.

Той поясни, че те не могат да застраховат градините си от щети, настъпили от събития преди 20 април, това е условието на застрахователите и то не се променя въпреки многократно поставяните искания. Застраховки на овощни градини могат да се сключват само след тоя срок, а всъщност сланите падат преди него.

И така - тази година ще купуваме много скъпи череши, праскови, кайсии и вишни, ако изобщо ги има. А овощарите ще пресмятат щетите си и ще размислят дали не е крайно време да се откажат. Това е положението.