Кабинетът отпусна 50 милиона за заплати на медицинските сестри
Секция: БЪЛГАРИЯ
10 Април 2019 11:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Кабинетът отпусна 50 милиона за заплати на медицинските сестри

/КРОСС/ 50 милиона лева отпусна правителството за увеличение на заплатите на медицинските сестри и специалистите по здравни грижи. Парите ще отидат в бюджета на Министерството на здравеопазването за да се достигне минималната начална заплата записана в Колективния трудов договор от 950 лева.

Министър Кирил Ананиев обясни, че ще има и нова методика за разпределение на средствата за персонал - така, както е обещано на съсловието при последните разговори и след продължаващите протести:

"Ще направя методиката за да бъде справедлива, но на базата на определени принципи за разпределение на разходите за персонал".

Премиерът Борисов поиска контрол, но така че парите да стигнат до специалистите:

"Да не стане така, както имаше сигнали, в някои болници докторите да си ги раздадат за ДМС-та и да не стигнат до сестрите. Това, което поехме като ангажимент - на фиша, това да е минималната цена. И особено за тези болници, които са трудно достъпни. Не могат по клинични пътеки да наберат достатъчно клиенти, там, където болниците са натоварени, просто за да можем да запазим тези работни места на медицински сестри и др.."

Правителството отпусна средствата след като изслуша доклада на финансовия министър Горанов. От него е ясно, че икономиката продължава да расте. Износът и производствата също са с положителни тенденции, което се отразява добре и на бюджета:

"Наблюдаваме устойчиво изпълнение на приходите и добри номинални растежи".