Финализираха окончателно продажбата на Нова Броудкастинг Груп
Секция: ИКОНОМИКА
10 Април 2019 13:58
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Финализираха окончателно продажбата на Нова Броудкастинг Груп

/КРОСС/ „Адванс Медиа Груп" и MTG финализираха продажбата на Нова Броудкастинг Груп. Акциите, представляващи 100% от капитала на дружеството, днес бяха прехвърлени на купувача.

Официалното съобщение на "Адванс Медиа Груп":

„Адванс Медиа Груп" ЕАД финализира сделката с Modern Times Group (MTG) за „Нова Броудкастинг Груп" АД, след като преди това сделката бе одобрена от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Акциите, представляващи 100 % от капитала на дружеството днес бяха прехвърлени на купувача.

За изпълнителни директори на „Нова Броудкастинг Груп" АД са назначени досегашните прокуристи - Вяра Анкова - професионалист с голям опит в телевизионното управление, и Николай Андреев - дългогодишен финансов директор. Силва Зурлева остава съветник на Борда.

Георги Домусчиев е новият председател на Съвета на директорите на „Нова Броудкастинг Груп" АД. В Борда влизат още Тонка Генова - финансист и Николай Василчев - юрист.

„Нова Броудкастинг Груп" АД притежава най-голямата и водеща медийна група в България. В портфолиото й влизат 7 телевизионни канала. Компанията е най-големият участник на онлайн пазара в страната, достигайки до около 75% от хората, използващи интернет в България. В нея работят 650 човека.Георги Домусчиев, изпълнителен директор на „Адванс Медиа Груп" ЕАД: „Нашето желание е да поддържаме досегашната политика на „Нова Броудкастинг Груп" на свободна и обективна медия, с високо качество на телевизионното и дигитално съдържание, лоялна към зрителите и коректна към партньорите. Ще инвестираме в ускорена модернизация на телевизията, в човешкия капитал и в създаването на все повече български продукции. „Нова телевизия" ще бъде българска телевизия, подкрепяща българските сериали, филми и развлекателни програми"

За „Адванс Медиа Груп"

„Адванс Медиа Груп" ЕАД е дъщерна компания на инвестиционния холдинг „Адванс Пропъртис" ООД , собственост на братята Кирил и Георги Домусчиеви. „Адванс Пропъртис" ООД притежава 117 компании в 23 държави от 10 различни индустрии. В портфолиото на холдинга е мултинационалната фармацевтична група „Хювефарма", с дългогодишен опит и традиции в разработката, производството и продажбите на продукти за ветеринарната и хуманната медицина. Инвестиционното дружество притежава и българската корабна компания със 126-годишна история „Параходство Български Морски Флот" АД, както и пристанищния оператор „БМФ Порт Бургас" ЕАД.

Официалното съобщение на MTG:

MTG приключи продажбата на своя дял от 95% в Нова Броудкастинг груп в България на Адванс Медиа Груп. Общата стойност на 100% от сделката е в размер на 185 млн. евро /приблизително 11,917 млн. шведски крони/. MTG ще използва приходите за по-нататъшно развитие на дигиталните глобални продукти на компанията чрез цялостни инвестиции и придобивания.

NOVA e най-голямата търговска медийна компания на българския пазар и се състои от 7 телевизионни канала, както и от допълнителен дигитален бизнес, достигащи средно до 74% от българското население всеки месец. Приходите от продажби на Нова Броудкастинг Груп са в размер на 1, 154 млн. шведски крони, а оперативната печалба /EBIT/ е достигнала 223 млн. шведски крони през 2018 година. NOVA осигурява работа на 650 души.

Йорген Мадсен Линдеман, президент и главен изпълнителен директор на MTG: „Удовлетворени сме, че завършихме продажбата на NOVA. Постъпленията ще бъдат използвани за ускоряване растежа ни в областта на електронните спортове и онлайн игри, включително чрез придобиване."

Финансов консултант на MTG по сделката е Citigroup Global Markets.