България е готова да бъде домакин на Европейския регионален форум по киберсигурност през 2020
Секция: Технологии
10 Април 2019 15:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
България е готова да бъде домакин на Европейския регионален форум по киберсигурност през 2020

/КРОСС/ България е готова да бъде домакин на Регионалния форум по киберсигурност през 2020 г. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков по време на среща с генералния секретар на световната телеком организация Хоулин Зао. Това ще бъде четвъртото издание на форума у нас.
Министър Желязков подчерта ролята на България в дейността на Международния съюз по далекосъобщения в Югоизточна Европа. Двамата разговаряха още за актуалните въпроси, пред които е изправен секторът, както и за бъдещи съвместни инициативи. Разговорите между Хоулин Зао и Росен Желязков се състояха в рамките на провеждащата се в периода 8-10 април Световна среща на върха по въпросите на информационното общество в Женева.
В рамките на форума, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков проведе официална среща с президента на Международната интернет организация за имена и адреси (ICANN) Йоран Марби. Двамата изразиха задоволство от ползотворното сътрудничество между двете организации. Те обсъдиха запазването на правата на потребителите в интернет, въвеждане на 5G, реформата на базата данни WHOIS във връзка с Общия регламент за защита на личните данни и други.
Министър Желязков изрази мнението, че крайните потребители трябва да имат свобода на достъпа и ползването на услуги и приложения в глобалната мрежа. „Интернет трябва да запази технологичната си неутралност", добави още министърът.
Желязков информира Марби за особеностите на телекомуникационния пазар в България, условията за крайните потребители по отношение на предоставяне на мобилни услуги и фиксиран и мобилен интернет, както и за необходимостта от освобождаване на радиочестотния спектър. Йоран Марби изрази мнение, че има възможност някои оператори от Северна Европа да проявят интерес за навлизане на българския пазар.
Акцент в разговора се очертаха ограниченията, които Общият регламент за защита на личните данни създава пред безпрепятственото функциониране на базата данни WHOIS, която на своя страна е сравнително прозрачна. Йоран Марби информира за интензивната комуникация на ICANN с Европейската комисия за разрешаване на възникналите предизвикателства за въвеждането на регламента по отношение на предоставянето на информация за идентификация на потребителите в интернет. В тази връзка, министър Желязков предложи съдействие, като ще поиска становище от българската Комисия за защита на личните данни по възникналия казус.
В рамките на днешния ден от Световната среща на върха по въпросите на информационното общество, министър Желязков ще вземе участие и в Министерска кръгла маса.