Изтокът и Западът се срещат на фестивала SOFIA UNDERGROUND 2019 в НДК
Секция: КУЛТУРА
11 Април 2019 10:53
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Изтокът и Западът се срещат на фестивала SOFIA UNDERGROUND 2019 в НДК

/КРОСС/ Sofia Underground 2019 отново залага на актуална тема, този път за „Източния въпрос". Фестивалът идва в Енергийния център на НДК на 20-и април от 18:00 ч. Достъпът до всички артистични прояви е свободен.

За 5-а поредна година Дворецът е домакин на събитието. След успешното представяне на изложби, лекции и прожекции в големи градове като Берлин, Истанбул, Ню Йорк, Прага, Лондон и Кайро, Sofia Underground ежегодно се завръща в България.

В Енергийния център на НДК ще се включат автори от Испания, Италия, Германия, Чехия, Бразилия, Ирландия и др. Представители на България са Константин Кучев и Поло Оконе с пърформанса „К 2", Братан Братанов с груповия пърформанс „Нашта версия" и ER art collective с групов пърформанс.

Темата за Източния въпрос въвлича след себе си множество тълкувания, коментари, спекулации и промени в обществено-ангажираното изкуство. Sofia Underground 2019 придава видима форма на сложните отношения между Изтока и Запада. Срещата на тези два свята намира отражение и в развитието на „нови" видове художествено изразяване като пърформанса.

Програмата на фестивала представя на българската публика международни пърформанс артисти, както и български автори. Всички те обединени от една идея - да покажат различните гледни точки и да изложат различните аргументи в конфликта между Изтока и Запада. Сред авторите на фестивала тази година са Мадхави Гор (Индия), Гиливанка Кедзиор (Франция), Пол Рейгън (Ирландия), Константин Кучев и Поло Оконе (България) и много други.

Първият ден на фестивала - 18-и април от 20:00 ч., започва с пърформанс на Антонин Бринда, който ще премине разстоянието от „Люлин" до „Младост", свързвайки Изтока и Запада на София. На 19-и април от 18:00 ч. в галерия „Сердика" ще се проведат лекции с Антонин Бринда и Бианка Хисе. В същия ден от 22:30 ч. ще може да се насладите на музика от Изтока и Запада в „Ателието".