Избраха картината, която ще бъде подарена на папа Франциск
Секция: ЛЮБОПИТНО
13 Април 2019 09:25
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Избраха картината, която ще бъде подарена на папа Франциск

/КРОСС/ В Раковски приключи конкурса и бе избрана картината, която ще бъде подарена на папа Франциск при посещението му в града в началото на май.

В надпреварата се включиха осем местни самоуки художници, като темата бе с различни похвати и техники да се пресъздаде площада и църквата "Пресвето Сърце Исусово".В петък всички творби участващи в своеобразния пленер бяха подредени и показани в читалище "Св.Св.Кирил и Методий", а специална анонимна анкета определи творбата-победител. На първо място с 25 гласа бе избрана творбата на Бойчо Котов, класираната на втора място картина на Георги Плавков събра 20 гласа.
„За нас посещението на пресветия отец в нашия град е голямо събитие и голяма чест", сподели пред журналисти победителят Бойчо Котов. Той каза още, че е използвал няколко вида техники, а изработването на картината му е отнело около месец. Голяма чест за мен, е че моята творба бе избрана за подарък на папата. Бих искал той да благослови града и да се помоли за здраве и берекет", допълни той.

Приготовленията за посрещането на папа Франциск са към края си, ремонтирани са ключови улици в града, освежени са и сгради, работи се и по пролетното почистване на града, каза кметът на Раковски Павел Гуджеров.

Визитата на главата на Римокатолическата църква в България ще бъде от 5 до 7 май, като програмата му включва посещение в град Раковски и София. Веднага след това папа Франциск ще отпътува за Скопие, като балканската му обиколка включва и посещение в Румъния в края на месеца.