Мариус Куркински: Молете се за враговете си
Секция: КУЛТУРА
13 Април 2019 15:08
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Мариус Куркински: Молете се за враговете си

/КРОСС/ „Измервам себе си само спрямо това, какво е било снощното ми представление". Това каза Мариус Куркински в ефира на „Събуди се". Българският актьор разказа за себе си и своя поглед върху изкуството. На 19-ти април в зала 1 на НДК той ще представи за 100-тен път своя моноспектакъл „Черното пиле" по разкази на Николай Хайтов.

„Очаквам според това, което ми се е случило през деня, в града в който съм пристигнал, преживяванията ми с хората - да ми се случи нещо нова на сцената", каза Мариус. За него това да си сам на сцената дава свобода в комуникацията с публиката, но било необходимо да го развиваш - „никога да не оставаш на едно и също духовно стапало".
„Това е каторжна професия, само че на чувствата" - така актьор определи своята професия. За него това е едно постоянно предлагане на „себе си и душата си" на публиката. „Разкриване, разголване - не брутално, а промислено", добави Мариус. Казва, че обича произведенията на Хайтов защото били автентични български текстове и попаднали по директен път в сърцето му.

„Попаднах на много близки теми, които са били близки и на моите родители, и те ми помогнаха да се приземя от възвисяването на театъра", сподели актьорът. За него българската публика е много умна. По думите му има публика за всичко, за всеки тип театър. „Българите са много умни хора, особено не тези, които се появяват в публични пространства и по светски събития или ръководят дадени институции".

За него е важно да се достигне радостта и споделянето на мига с публиката. Споделя, че когато сгреши, се самоизяжда, но успял, пак чрез театъра, „да пребори доста демони". „Моно спектакълът ме беше превърнал малко в егоист/.../Задължително е да се приземиш", добави Мариус.

„Най-добре за мен разказва „Клавдий" от Хамлет - в един момент той се осъзнава и казва „Как човек ще бъде опростен ако не се откаже от греха си?". Опитвам се да се моля не само за себе си/.../и както и казва в Христос в Евангелието - „Молете за враговете си", каза актьорът.