Газова безизходица за САЩ и Украйна
Секция: ИКОНОМИКА
14 Април 2019 16:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Газова безизходица за САЩ и Украйна

/КРОСС/ Вместо веднага да подадат на държавния секретар Майк Помпео поредния чек, сенаторите му устроиха своеобразен разпит с пристрастност, по време на който изискаха тчет за изпълнението на задачата за блокиране на „Сверен поток-2". За да даде обстоен отговор шефът на американската дипломация очевидно не разполагаше с аргументи, имаше усещането, че повече би му било от полза да вдигне белия флаг и да го размаха пред сенаторите, но се наложи да се ограничи съссловесна констатация: "Направихме всичко възможно да уговорим европейците, на първо място германците, да се откажат от строителството на „Северен поток-2". Към днешна дата не сме постигнали успехи".

Твърдата позиция на немското ръководство съвсем неотдавна беше потвърдена от шефа на външното министерство на Германия Хайко Маас, който отговори на критиките на вицепрезидента на САЩ Майк Пенс по въпросите за финансиране на НАТО и строителството на „Северен поток-2". „Нищо ново не се е случило. Не ни удивява и няма да сменяме нашите аргументи нито по въпроса на разпределяне на натоварването (по финансирането на НАТО), нито що се отнася до „Северен поток-2"." Американските надежди, че смяната на ръководството в партията на Ангела Меркел ще създаде необходимите условия за отказ от „Север поток-2" също не се оправдаха. Анегрет Крамп-Каренбауер, „наследничката" на Ангела Меркел, каза през фвруари:"Северен поток-2" за мен, както и за други, естествено, не е този проект, който поддъпжам с цялото си сърце. Само че основополагащите решения вече са приети, проектът не тряббва да се връща назад". При това тя подчерта негативно отношение към главния (и всъщност единствен) инструмент на американската дипломация:"Заплата със санкции не е най-добрият начин на общуване между приятели и партньори. САЩ преследват собствените си икономчески интереси, което е напълно законно. Но Вашингтон трябва да се вслуша в отговора на Германия: ние се занимавам с диверсификация, имаме и други източници на доставки."Майк Помпео очевидно е чул немската позиция и засега няма с как да възрази.

Впрочем все пак държавният секретар все пак получи бюджета си, макар напоследък Държавният департамент да няма много постижени. „Северен поток-2" се строи, Евросъюзът отказва да се присъедини към санкциите срещу Иран, Мадуро все още е на власт във Венецуела, а за създаването на широка антикитайска коалиция, която е така необходима на администрацията на САЩ, могат само да мечтаят. Дори и най-шумният американски успех напоследък - арестът на Джулиан Асанж, по-скоро е постижение на американското финансово министерство, а не на американската дипломация. На 11 март Международният валутен фонд (в който амершканците и техните съюзници си запазват голямото влияние) реши да отдели на крайно непопулярния (и не особено компетентен) президент на Еквадор кредит от 4,2 млрд. долара - и само месец по-късно Асанж се оказа арестуван по искане на американските власти.

Трябва да се отдаде дължимото на шефа на Държавния департамент - Майк Помпео обеща на сенаторите да продължи да се бори на европейския фронт, наистина вече за достигането на доста по-скромни цели Всъщност те б трябвало да зарадват официален Киев: Работим с тях (европейците), за да видим има ли някакъв път, който да ни позволи като минимум да осигурим транзита на енергия през Украйна".

Добрата новина за Украйна е, че достатъчно влиятелен представител на администрацията на Доналд Тръмп поне на ниво декларации подчертава желание за работа по запазването на някакъв газов транзит от Русия за Европа през дадената територия. Лошата новина е в това, че от изявлението на Помпео следва, че Държавният департамент на САЩ не разполага с каквито и да било инструменти да принуди Германия за осигуряване на този „сценарий минимум". Самият Помпео, говорейки за това, не създаде впечатление да е уверен в положителния резултат от своята „работа с европейците". Ако назовем нещата с истинските им имена, ще се поучи следната схема: Държавният департамент ще моли немското правителство да спаси Украйна, а немското правителство ще помисли необходимо ли му е това или не, и ако да, то в какви рамки и при какви условия.

Немски официални лица, включително и Ангела Меркел, нееднократно са заявявали за необходимостта от запазване на транзита на газ през Украйна, но има един важен нюанс: те не са говорили с конкретни числа и не обещават, че нивото на натовареност ще осигури рентабилността на украинската газопреносна система (ГПС), която не се отличава с нисока технологична ефективност. Ако се действа по „остатъчен принцип", тогава на собствениците на украинската ГПС напълно вероятно ще се наложи да търпят загуби, което едва ли ще помогне на Киев да преодолее загубата от няколко процента в БВП и значителна част от доходите във валута, които има сега, но ще престане да получава след завършване на строителството на „Северен поток-2".
Най-важното е, че при всеки слчай Киев ще бъде лишен от възможността „да взима за заложник транзита". Т.е. повторението на „газова война" вече няма да бъде възможно, тъй като ще изчезне възможността за блокиране на значителни количества руски газ за европейските потребители поради наличието на алтернативен маршрут. Ако се вгледаме в същността на газовия конфликт между САЩ и Русия, то пред Вашингтон стоят две цели:1) запазване на възможността за офциален Киев (фактически - за Вашингтон)на възможността да се шантажира Москва с блокиране на доставките на руски газ за Евросъюза и 2)

да се запазят валутните доходи от транзит на руски газ за Киев, еквивалентни на около три на сто от украинския БВП. По очевидни причини от геополитическа гледна точка за американците първата задача е много по-важна, и тя вече се провали. По груби сметки е провалена и втората задача, но Държавният департамент се опитва в един загубен мач все пак да вкара „гол за престиж", запазвайки за Киев макар и остатъци от парите за транзит.

Впрочем дори и при максимално съдействие от страна на Германия е висока вероятността доходите от остатъците за украински транзит да не стигнат до украинския бюджет. Защото даже мениджърите на „Нафтогаз" признават, че е желателно украинската ГПС да бъде продадена на стратегически западни инвеститори. Шефът на националната акционерна компания „Нафтогаз Украйна" Андрей Коболев неотдавна заяви:"Необходимо ни е да привлечем чуждестранни компании към управлението на украинската ГПС и да си поделим с тх доходите и приходите в замяна на инвестиции, в замяна на придобиване на дял, в замяна на поддръжка на Запад, на енергийна ефективност, на много неща."

Не е изключено след година на държавния секретар на САЩ да му се наложи да обяснява на сенаторите една забавна ситуация: как стана така, че всички пари от газовите остатъци, за които така се е борила американската дипломация, се окажат в джоба на някой от европейските партньори на „Газпром".

Това би бил много справедлив край на „газвата война", която Вашингтон разгърна против Москва.

Само че по-вероятният вариант за развитие на събитията все пак ще бъде постепенното превръщане на украинската ГПС в скрап, в което може да се намери като ирония на съдбата, така и истинска историческа справедливост.
Иван Данилов, РИА Новости