15 април 1452 г. – Ражда се Леонардо да Винчи
Секция: КУЛТУРА
15 Април 2019 07:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
15 април 1452 г. – Ражда се Леонардо да Винчи

/КРОСС/ В град Винчи, владение по онова време на Флоренция, се ражда Леонардо да Винчи - знаменитият италиански архитект, изобретател, инженер, скулптор и художник от епохата на Ренесанса.

Създава хармоничен образ, синтезира идеалите на хуманизма. Като ученик на Верокио участва в създаването на композицията "Кръщение Христово".

Живописните му творби са изпълнени с изящно чувство за цвят, тънък усет за духовно съвършенство в загатнатите усмивки, пози, жестове, въздушност (виж сфумато) - "Мадоната в пещерата", "Мадона Бенуа", "Мона Лиза" ("Джокондата") и др. Автор на фреската "Тайната вечеря" в трапезарията на манастира "Санта Мария де ле Грацие" - една от най-известните в европейското изкуство. Леонардо да Винчи се стреми към задълбочено проучване на заобикалящия го свят - прави много скици на животни, цветя, анатомични рисунки.

Изобретява редица физични прибори и механични приспособления. Инженерни и военнотехнически открития (идея за летателни апарати, фортификационни съоръжения и др.). По-късно по записките и чертежите са съставени книгите "Трактат за живописта", "За полета на птиците", "За анатомията (на човека и коня)".

Леонардо да Винчи е творец с многообразие от интереси, силна воля, мисъл и характер, духовно присъствие и влияние в историческото развитие на човечеството.