ЕП се събира на последна пленарна сесия преди изборите
Секция: СВЯТ
15 Април 2019 08:42
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ЕП се събира на последна пленарна сесия преди изборите

/КРОСС/ Брекзит, неспазването на върховенството на закона в Румъния и защитата на външните граници на Евросъюза - това ще бъдат сред водещите теми на започващата днес последна пленарна седмица на евродепутатите в Страсбург преди евроизборите през май.

Въпросът за спазването на принципите на правовата държава в Румъния ще бъде разискван днес с Еврокомисията в пленарна зала в Страсбург. Още през ноември миналата година Европейският парламент изрази загриженост за съдебните реформи в страната, предупреждавайки, че те могат да изложат на риск разделението на властите и да подкопаят борбата с корупцията.

В седмичната програма на  евродепутатите е и удължаването на срока на срока на членство на Великобритания до 31 октомври, дебатът ще бъде с представители на Съвета и Еврокомисията.

Новите мерки за засилване на Европейската агенция за гранична и брегова охрана ще бъдат обсъдени и гласувани в сряда. Те предвиждат създаването до 2027 г. на постоянен корпус от 10 000 гранични служители.

Във вторник ще бъде гласувана актуализация на правилата на ЕС за защита на потребителите, за справяне с проблема с подвеждащите рейтинги в онлайн пазарите и двойното качество на продуктите.

Работата в рамките на осмия мандат на Европейския парламент приключва на 18 април. Дългосрочният бюджет на ЕС, изборът на европейски главен прокурор, както и общите правила за убежището и реформата на правилата от Дъблин обаче остават тежките въпроси, на които така и не бе намерено решение в този мандат. Съдбата на спорния пакет „Мобилност“ също ще бъде се решава от новите евродепутати.