Командоси действат на терен в Сирия
Секция: СВЯТ
15 Април 2019 09:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Командоси действат на терен в Сирия

/КРОСС/ Нова Зеландия обяви, че командоси от нейните специални сили са влизали в Сирия, за да издирят Луиза Акави, новозеландската медицинска сестра, за която Международният комитет на Червения кръст съобщи, че е била отвлечена от "Ислямска държава" през 2013 г., предаде АФП.

Подробности за отвличането на Луиза Акави и на двама сирийски шофьори бяха пазени в тайна повече от пет години. Вчера МКЧК отправи призив да му бъде предоставена информация за съдбата на служителите му.

На 13 октомври 2013 г. тримата служители на МКЧК отивали в Идлиб, в Северозападна Сирия, за да доставят медицински материали на лечебни заведения. Въоръжени мъже спрели автомобилите им и отвлекли седем души, четирима от които били освободени на следващия ден.

Новозеландският вицепремиер Уинстър Питърс каза, че информацията за отвличането не е била публикувана досега, за да бъдат защитени заложниците. Той добави, че 62-годишната Луиза Акави все още е заложничка на ИД и че е в ход операция за откриването ѝ от екип, базиран в Ирак. "В него влизат членове на новозеландските специални сили. Те няколко пъти са влизали в Сирия, когато е било необходимо. Този небоен екип има задача да открие Луиза и да проучи възможностите тя да бъде освободена".

Според в. "Ню Йорк таймс" Червеният кръст има основания да смята, че медицинската сестра е жива, защото най-малко двама души са я видели през декември в клиника в Суса - един от последните бастиони на ИД. Свидетели казали, че работела в клиники под контрола на ИД, което означава, че тогава не е била затворена в килия.