Започва 6-ото издание на Международния студентски филмов фестивал „Нова вълна“
Секция: КУЛТУРА
15 Април 2019 14:13
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Започва 6-ото издание на Международния студентски филмов фестивал „Нова  вълна“

/КРОСС/ Шестото издание на Международния студентски филмов фестивал „Нова вълна“ - инициатива на департамент „Кино, реклама и шоубизнес“ на  Нов български университет, ще се проведе с медийното партньорство на Българската национална телевизия между 17 и 20 април 2019 г. в столичното филмотечно кино „Одеон“.

Тази година измежду 4000 филма бяха селектирани 73 ленти от 18 държави от Балканския и Черноморския регион, както и от гостуващи страни от Европейския съюз.

В журито на “Нова вълна” са режисьорът Станислав Дончев – председател, преподавателката по „Политически науки“ - д-р Ирена Тодорова, актрисата Параскева Джукелова, режисьорът Николай Илиев и операторът Мартин Чичов. Директор на фестивала е проф. Людмил Христов.

Основната цел на Международния студентски филмов фестивал „Нова вълна“ е да развива и популяризира студентското късометражно кино, както и да подкрепя и насърчава млади творци по време на тяхното образование и след него. Чрез този проект департамент „Кино, реклама и шоубизнес” се стреми да създаде трайни партньорства и добри условия за бъдещи професионални контакти между студентите, изучаващи киноспециалности във висши учебни заведения на Балканския полуостров и в региона на Черно море. „Нова вълна” продължава традицията на Студентския филмов фестивал на НБУ, но вече като международен. Той дава възможност на студентите да сравнят своето практическо развитие с това на колеги от съседни държави.

В рамките на тазгодишното издание със специален уъркшоп ще гостува и етнографът, докуменатлист и куратор на етнографския музей в Белград Саша Сречкович. Автор на етнографски документални филми, Сречкович публикува серия от трудове на различни теми като приложна антропология, музеен мениджмънт, визуална антропология и етнографско кино, занаяти, нематериално културно наследство. Има награди от Гьоте институт - Германия, фондация Artslink, САЩ. Основател и президент на Сръбския национален комитет за нематериално културно наследство.