Емил Георгиев: Отговорност за природата носят кметовете на общините
Секция: Анализи
15 Април 2019 19:36
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Емил Георгиев: Отговорност за природата носят кметовете на общините

/КРОСС/ Не считате ли, че отговорност за унищожаването на природата в един или друг район на страната носят и органите на местното самоуправление и конкретно кметовете на общините?

Разбира сe. Няма строителство , особено по Черноморското крайбрежие, което да се реализира без съгласието и контрола от страна на органите на местно самоуправление. От тази гледна точка отговорността на кметовете е много голяма. И ще дам пример за това, че у нас се ликвидира не само селското стопанство и икономиката на страната, но продължава да се посяга и на найценния ни капитал - прекрасната ни природа. В някои райони олигарси и кметове на общини се разпореждат с природните дадености като със своя собственост и ги унищожават, така както варварските орди не са го правили по нашите земи. Емблематичен пример за такъв кмет е този на Созопол Панайот Рейзи, който трябва да носи най-голяма отговорност, в т.ч. и наказателна за безумното строителство в непосредствена близост до резервата „Алепу“ и като цяло на територията на община Созопол, в т.ч. опита за застрояване на къмпинг „Градина“, унищожаването на дюни в „Каваците“, мистерията около застроения т.н. „замък“ в Равадиново, както и самоуправството на фирма от ОАЕ в района на Аркутино. И какво ли не ощe. За да му бъде потърсена подобаваща отговорност ние сeзирахме гл.прокурор – писмото до него е от 8 февруари т.г. Прокуратурата повдигна обвинение срещу кмета Панайот Рейзи за неправомерно разходване на средства в размер над 2 мил. лева. За съжаление, беше взета най-леката мярка за неотклонение - подписка, което предизвика огромно недоумение, защото при обвинение за получени 70 хил.евро кметицата на Младост Иванчева беше закопчана близо 8 месеца, а нахалника от Созопол се разкарва като бей из София и търси съдействие за бягство от наказателна отговорност. По всичко личи, че възмездието настигна кмета, защото Специализирания съд го отстрани от длъжност за неправомерно разходване на общински и други обществени средства, извършено в съучастие с други две лица – гл.счетоводител на общината Златка Мусева и някой си Венцислав – т.е. налице е обосновано предположение за ОПР-организирана престъпна група На другия ден Панайот Рейзи напусна ГЕРБ. В момента в партията на Цецо Апартаментчето мъката е огромна. Основните ни опоненти не могат да преживеят , че ги напусна „високо морален човек“, който наред с всичко друго, много обича гъби сърнела, а от животните – сърнички и глигани.

Легенди се носят за уменията на кмета на Созопол да бере гъби. С какво си обяснявате тази страст?

Тези легенди подвърждават арогантността и цинизма в поведението на този самозабравил се феодал. За да не бъда голословен ще си послужа с пример: През една ноемврийска нощ на 2009 г., най-страстния гъбар на републиката Кмета на Созопол Панайот Рейзи в пълно бойно снаражение заедно с още 4 души тръгват на разходка в гората на ловно стопанство „Ропотамо“ да берат гъби манатарки. В района има вълци. Кметът Рейзи много се страхува от тях и за това тръгва да бере гъби в пълно бойно снаражение – уред за нощно наблюдение и ловна пушка. В един момент към тях се приближава бременна сърничка. Кмета се стряска. От уплаха сърничката му се привижда като вълк. Стреля и убиват животното. Разбирайки какво е сторил, мята сърната в джипа с цел да и се окаже първа помощ в Созопол. Изстрелът задейства горската охрана , която започва рутинна проверка. Така горските служители попадат на кмета Рейзи . По този начин възпрепятстват този високо морален човек да спаси животинчето. Ето това представлява тази блага личност, за когото се твърди, че към 2000 г. пак на излет за гъби и отново по грешка прострелва глиган. За него се носят и легенди, че разполага с апартаменти, чиито брой и той самия не знае.

Преди няколко дни станахме свидетели на най-абсурдния политически брак между ГЕРБ и политическия труп СДС, като водещия аргумент беше, че СДС е символ на промяната и марка в българския политически живот.За непредубедените хора точно Екогласност е символа на промяната от незабравимата есен на 1989г., а вие сте един от основателите на партия ПК“Екогласност“, регистрирана в СГС преди 30 години, които ще се навършат на 23 април след няколко дена.Интересно ми е какъв е вашия прочит на съюза ГЕРБ – СДС?

Наподобява ми на целувката на нашия боксьор Кубрат Пулев и репортерката Дженифър Рафало, известна много повече като Джени Суши. Само, че целувката е с политическата мумия СДС, чиито символ отдавна не е лъвче, а преминал през центрофуга проскубан котарак. В цялата тази трагикомедия, на пещерния антикомунист АлЙорданов е отредена ролята на многострадална Геновева. Той вероятно ще бъде преференциално изхвърлен от избираемите места. Това е краткия коментар за политическата авантюра на ГЕРБ и трите букви.

Единствено вие от Екогласност водите ожесточени битки за опазване на околната среда , като в центъра на природата поставяте човека , а не пеперуди, крастави жаби и други твари, както го правят т.н. „зелени“, т.е. „розовите“. Огневите ви зони , така да се каже, са на територията на цялата страна. И все пак, коя от тези битки смятате за най-значима?

Всички битки са значими, в т.ч. и ангажимента ни да не допуснем изграждане на регионално депо за ТБО /твърди битови отпадъци/ в непосредствена близост до Джерман. От моя гледна точка най-ожесточена беше битката за Меричлери на територията на община Димитровград с фирмата на розовоузестия олигарх, подсъдимия със запорирано имущество Иво Прокопиев. Става въпрос за фирма „Каолин“ в периода 2010 - 2013 г. Припомням, че по това време този розовобузест красавец имаше четирима свои министри в първото правителство на ГЕРБ – на финансите Дянков, на икономиката Трайчо Трайков, който в този период се оказва, че е акционер в „Каолин“; на МРРБ недоразумението Плевнелиев и на МОСВ Караджова. Въпреки огромния натиск върху мен и моя екип, въпреки бездействието на прокуратурата в Димитровград и клеветническата кампания на близки до него медии, спечелихме тази битка и прогонихме прокопиевци от Меричлери. Друг е въпроса, че при незаконния добив на варовик на кариера „Великан“, те унищожиха над 100 дка частни лозови насаждения и дадоха своя принос за замърсяване на местния водоизточник за питейна вода с арсен от минералния извор. За съжаление в тази битка дадохме и 2 жертви – председателя на инициативния комитет Танко Русев и един от членовете на същия комитет Петко Стайков. Озлобен, розовобузестия заведе дело срещу мен с иск за 720 хил. лева. Спечелих делото, а той беше осъден да плати разходите по делото.

Не считате ли, че отговорност за унищожаването на природата в един или друг район на страната носят и органите на местното самоуправление и конкретно кметовете на общините?

Разбира сe. Няма строителство , особено по Черноморското крайбрежие, което да се реализира без съгласието и контрола от страна на органите на местно самоуправление. От тази гледна точка отговорността на кметовете е много голяма. И ще дам примери. В битката с Прокопиев огромна помощ ни оказа кмета на Димитровград в този период Стефан Димитров. На другия полюс е кмета на Созопол Рейзи, който трябва да носи най-голяма отговорност, в т.ч. и наказателна за безумното строителство в непосредствена близост до резервата „Алепу“ и като цяло на територията на община Созопол. За да му бъде потърсена подобаваща отговорност ние сeзирахме гл.прокурор – писмото до него е от 8 февруари т.г.

Интервю в Евроком пред Иван Търпоманов