Пиенето на чай намалява риска от Алцхаймер с до 86%
Секция: Здраве
16 Април 2019 08:13
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Пиенето на чай намалява риска от Алцхаймер с до 86%

/КРОСС/ Пиененето на чай е свързано с драматично намаляване на риска от влошаване на когнитивната функция при възрастните хора, разкри ново изследване.

Една–единствена чаша чай на ден намалява когнитивното влошаване при хората над 55 години с 50 %.

При тези, които имат генетично предразположение към болестта на Алцхаймер, намаляването на риска се увеличава до 86%!

Това, което е наистина интересно, е, че не е имало значение какъв чай се пие: черен, зелен или друг.

Единственият важен фактор, е чаят да е бил сварен от чаени листа.

“Въпреки, че изследването е било извършено върху възрастни китайци, резултатите може би важат за всички раси,” коментира Д-р Фенг Лий, водещият автор на изследването.  

“Нашите изследвания ще имат важни последствия за предотвратяването на деменцията. Въпреки всичко дори висококачествените медикаменти срещу неврокогнитивни заболявания като деменцията не дават желания резултат, а и настоящите превантивни стратегии за справяне с нея са далеч от задоволителни.”

Чаят е една от най-разпространените напитки в света. Данните от изследването предполагат, че една проста и евтина промяна на дневната рутина като въвеждането на ежедневната чаша чай може сериозно да намали опасността от развитието на нервно-когнитивни заболявания в по-късна възраст.

Изследването е анализирало данни от 957 китайски граждани, които са били проследени от 2003 година до 2005 година.