Тонове камъни и пръст бяха изсипани незаконно край Черноморец
Секция: БЪЛГАРИЯ
16 Април 2019 08:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Тонове камъни и пръст бяха изсипани незаконно  край Черноморец

/КРОСС/ Тонове камъни и пръст бяха изсипани незаконно върху защитени скални образувания край Черноморец. Това установи проверка на екоинспекцията в Бургас след сигнал на местни жители. Скалите на брега на морето са част от защитена местност, природна забележителност нос Червенка. За местните хора и туристите, те са любимо място за разходки, ловене на риба, миди и плаж.

Нарушителят засипал скалите ще бъде глобен с от 500 до 5000 лева, уточниха от екоинспекцията. Тепърва ще се установява дали има увредени фиорди. Проверка извърши и комисия от община Созопол, която е установила, че прокарването на трасето на водопровода, неправомерно е преминало през скалите.

Вчера комисия от общината извърши проверка на място. Протоколът от комисията още не съм го получил, но това, което комисията констатира и което предприе действия спрямо обекта веднага, днес е поръчано на частната фирма „Геос”, която замерва местата в землището на Черноморец, да дойде да трасира пътя, да трасира и пътя на водопровода. Това каза във включване в сутрешния блок на БТВ „Тази сутрин” кметът на Черноморец Добри Добрев. Ще бъде задължена фирмата, всичко което е извън трасето на улицата, да бъде изгребано, изчистено и възстановено, добави той.

Опасенията на местните са, че проекта за пътя, който явно общината има, ще мине върху дължината на целите скали и на целия залив, на който се намираме в момента. Ние не сме съгласни инвеститора да му бъде налагана само административна мярка, ние искаме това да се възстановят скалите в първоначалния вид и общината да изготви нов проект, който да запази скалите и същевременно да има свободен достъп на хората до скалите и до морето. Това каза от своя страна Яна Николова от сдружение „Просперитет за нашия град”.