Невиждан бум на морбили в България
Секция: Здраве
17 Април 2019 10:43
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Невиждан бум на морбили в България

/КРОСС/ Ако не си ваксиниран срещу морбили, вероятността да се разболееш е много голяма. Това каза директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев в ефира на Нова телевизия „Здравей, България". Морбили е остро заболяване, което е много високо инфекциозно, поясни той. Симптомите са четири дни кашлица, температура, неразположение, хрема, зачервени очи. След 3-4 дни се появяват петна по лигавицата на устата, след което започва обривът. Той обикновено започва зад ушите и обхваща цялото тяло. Всичко това е свързано и с температура, каза още директорът на Националния център по заразни и паразитни болести.

Проф. Кантарджиев подчерта, че за миналата България е имало значително по-малко заболели у нас в сравнение със съседните ни държави. Миналата година имаме само 13 случая на заразените с морбили, което го оценявахме като голям успех, защото това бяха вносни случаи на хора, главно младежи, които идват на работа в летния сезон по напето Черноморие. Предупреждавам собствениците на хотели, които наемат младежи от Украйна и Молдова, да си изяснят имунизационния статус на работниците, обясни той. Той поясни, че собствениците на хотели трябва да имат предписание, за да бъдат изследвани и ваксинирани служителите им от Молдова. Тази година обаче ръстът на заболелите е значително по-голям. За 2019 г. са регистрирани над 400 души.

Здравният експерт заяви, че има остра нужда от млади лекари със специалност подобни заболявания: „За да имаме сега капацитетът да казваме какви са морбилите. Доказахме, че щамът е от Македония, Италия и Германия. Миналата година доказахме, че щамът е D8 от Украйна. За да направим тези неща, обаче, трябва да имаме млади хора, да стават доценти". Той подчерта, че според браншовото рамково споразумение в националните центрове заплати са едни от най-ниските в сектора. Това е рамковото споразумение - с 30% по-ниски начални заплати от най-ниските, посочи той.

Проф. Кантарджиев подчерта, че преди разлистването на дърветата трябва да бъдат унищожавани комарите. По думите му пръскането през лятото не е ефективно. Ако не се намали броят на комарите, има голяма опасност от западнонилска треска. 45 души умряха миналата година в Гърция, добави той.