Златното перо на Русия - писателят Дмитрий Биков, изпадна в кома
Секция: КУЛТУРА
17 Април 2019 19:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Златното перо на Русия - писателят Дмитрий Биков, изпадна в кома

/КРОСС/ Руският писател Дмитрий Биков - един от водещите литератори на съвремието ни - носител на множество премии, поет, прозаик, журналист, литературен и кино критик, педагог и телевизионен водещ, е бил приет по спешност в болница в столицата на Башкирия - Уфа, със съмнение за инсулт, след което е изпаднал в състояние на кома.

Биков е трябвало да чете лекция там, когато се почувствал зле. Писателят е известен като биограф на знаменити личности като Борис Пастернак, Булат Окуджава, Максим Горки и Владимир Маяковски. В обществото е популярен и като политически активист, опозиционно настроен към федералната власт на Русия.Дмитрий Биков е роден на 20 декември 1967 г. в Москва, в семейството на лекар и учителка по литература. Самият той е бил преди 1990-а преподавател по литература в средните училища. До 2014-а година е преподавател и в катедрата по световна литература към МГИМО МИД /б.а. институт по международни отношения/

Биков е автор на стотици полемични статии по въпроси на културата и политиката, във водещи издания на руския печат. Известен е и като телевизионен водещ. През 2012 г. излиза филма с негово участие "Блатна треска".
През 2000-та година започва собствена тв програма "Добре, Биков", изявява се като коментатор и в други телевизии и програми. В периода 2006-2008 година е главен редактор на арт проекта "Moulin Rouge". През 2005-а и 2006-а води вечерно шоу по радиостанция "Младост", а също така и мастър клас по журналистика в Института по журналистика и литературно творчество /ИЖЛТ/.

През 2009 г. става водещ на програмата "Родени в СССР" по тв канал "Носталгия", а от 2010-а води и вечерно ток-шоу "Картина с масло" по Пети канал на руската телевизия. От 2011-а година е постоянен водещ на тв предаването "Колбата на времето", а през 2015-а стартира програмата "Сто лекции с Дмитрий Биков".Лауреат е на десетки литературни премии и на журналистическата премия "Златно перо" на Русия 2010-а.

През 2008 г. на екран излиза документалният филм "Девственост", по сценарий на Биков, в съавторство с Виталий Мански.

През 2012 г. се снима във филма "Гражданин и поет". През същата година на изборите на Координационния съвет на опозиционерите, Биков набира 38,5 хиляди гласа, отстъпвайки с 5 хиляди гласа на Навални.