Жителите на София ще могат да направят градинка и детска площадка до блока си
Секция: ПОЛИТИКА
18 Април 2019 10:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Жителите на София ще могат да направят градинка и детска площадка до блока си

/КРОСС/ В постоянните комисии към Столичния общински съвет започна обсъждането на Проекта за Наредба за предоставяне на прилежаща земя - частна собственост на Столична община, към сгради етажна собственост в столичните квартали. Инициативата да се върне на хората собствеността на земята е на общинските съветници от „Политическа група 5" инж. Симеон Славчев, Иван Велков, Светослав Витков и Венци Мицов.
Мотивите на общинските съветници от „Политическа група 5" за изготвянето на Наредбата за придобиване на прилежаща земя към блока са свързани с това, гражданите да имат възможност да подобрят жизнената среда в кварталите на София. Вносителите се обосновават, че голяма част от прилежащите терени към жилищните сгради в момента са превърнати в незаконни паркинги и разкаляни и неподдържани места. Чрез възможността етажната собственост да придобие безвъзмездно прилежащата им земя, се дава възможност на собствениците да я превърнат в добре поддържана градинка, зелена площ, детска или спортна площадка.
По време на обсъждането на проекта за Наредба в постоянната комисия по устройство на територията, архитектура, достъпна среда и жилищна политика към Столичния общински съвет бяха обсъдени всички механизми, по които да се осъществи връщането на земята на етажната собственост и най-вече как ще се осъществява контрола, така че междублоковоте пространства да не бъдат превърнати в незаконни паркинги. Инж. Симеон Славчев изтъкна, че един от основните проблеми на София е мръсният въздух и надвишените норми на финни прахови частици. Той подчерта, че в момента голяма част от леките автомобили паркират в зелените площи и слизайки на платното за движение те разнасят мръсотия и кал, която е една от причините да се образуват финните прахови частици във въздуха на София. Чрез приемането на Наредбата и връщането на земята на етажната собственост ще се гарантира, че междублоковите пространства няма да се ползват за незаконни паркинги, което ще има огромна екологична полза от една страна и запазването на зелените площи на София от друга страна, каза Славчев пред комисията. Той благодари на членовете на комисията, като подчерта, че една от целите на „Политическа група 5 - да има дебат и широка дискусия по темата с опазването и поддържането на междублоковите пространства в София, вече е постигната. Общинският съветник благодари и на всички граждани на София, които се включиха активно в обсъжданията и дадоха прагматични и добри решения. „Всички предложения ще бъдат включени в новата Наредба, защото нашата цел е тя да бъде работеща и да даде добър пример за това как общината и жителите на София с общи усилия могат да превърнат столицата в по-добро място за живеене с повече зелени площи, детски и спортни площадки в жилищните квартали", каза още инж. Славчев по време на обсъждането на проекта за Наредба. Общинските съветници от „Политическа група 5" предложиха да се направят още няколко обществени обсъждания и на база на тях Наредбата да бъде допълнена с още добри предложения. „Убеден съм, че след като направим обществените обсъждания и допълним Наредбата тя ще бъде приета с политически и обществен консенсус", каза още инж. Симеон Славчев.