Цветница е!
Секция: БЪЛГАРИЯ
21 Април 2019 07:52
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Цветница е!

/КРОСС/ Цветница - един от най-обичаните, пъстри и весели празници през пролетта, както и празник на всички, които носят име на цвете. По традиция всяка година Цветница се пада в неделя, винаги една седмица преди Великден. Празникът се отбелязва както от православната църква, така и от католици и протестанти. Денят е познат още с имената Връбница, Цветна неделя, Куклин ден.

Празникът на цветята се свързва с библейската история за влизането на Христос в Йерусалим в дните преди Пасха, когато хората го посрещат, като хвърлят в краката му палмови клони и цветя. Традицията обаче се е изменила и вместо палмовото листо се използват върбови клонки, които се откъсват на Лазаровден и се носят в църквата, за да бъдат благословени.От църквата освен върба се взимат и цветя, които след като свещеникът е благословил, се носят у дома и се закачат пред иконата, а върбовите клонки се оформят на венец и се слага на входната врата, за да пази хората от злото.
На Цветница се извършва и един от обичаите, свързан и с Лазаровден - кумичене. Тогава лазарките пускат венците си от върба в реката. Чийто венец излезе най-отпред, неговата собственичка получава титлата „кумица". Към нея всички трябва да се отнасят с уважение, да я почитат и да търсят съветите й през цялата година. Кумицата пък трябва да устрои празнична трапеза за останалите моми в селото.
Цветница е празник на всички цветя, които в религиозен план са символ на вечната пролет в Райската градина. На този ден празнуват и всички, които са кръстени на някакво растение. Всяко цвете има определена символика и се смята, че то предава някои от чертите си върху характера на човека, кръстен на него.

На Цветница е позволено да се яде риба - всякакъв вид и приготвена по всякакъв начин. Това празнично захранване трябва да даде физически сили на изтощените от поста християни да издържат на последните постни дни.

В дните от понеделник до петък най-вярващите и най-преданите християни въобще не слагат даже олио в гозбите. Те ги варят с вода и сол. А на Разпети петък не ядат храна и пият малко вода. Ако много прегладнеят изяждат една две хапки хляб, за да не припаднат.

Тази жертва има своя духовен смисъл. Те съпреживяват мъките на Христос на кръста и неговите страдания чрез гладуване. Знаем, че в някои страни битуват традиции живи хора да бъдат слагани на кръст както Иисус. Някои позволяват да бъдат заковани живи, а след часове ги свалят, но това е опасно начинание, не само защото боли, но защото може да вкара инфекции в тялото чрез гвоздеите.

На Цветница не се върши никаква домакинска работа - не се чисти, не се пере, не се мият прозорците за Великден, не се шие, не се плете, човек не прави маникюр, прическа и други дейности, които могат да бъдат отложени, ако не са изключително спешни.

На Цветница се празнува, но не в смисъл на бохемски запои заради именните дни, а радостта на вярващите е свързана с радостта на Христос. На Цветница се ходи на църква. Дори и да нямате именник сред вашите роднини и приятели, през този ден можете да се съберете заедно, да отидете някъде на разходка сред природата или да направите нещо, което обичате да вършите заедно.

На Цветница е добре да си купите ново цвете в саксия за дома или да си посеете в саксия или пък в градината.

Да са честити Именните дни на хората с имена на цветя!

Да е честита Великата Цветница на всички християни у нас и извън пределите на нашата България!