Преглед на печата за 3 май
Секция: Преглед на печата
03 Май 2019 07:43
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Преглед на печата за 3 май

/КРОСС/ „Труд“

„Наши хора се уредили с европари за къщи за гости“, пише на първата си страница вестник „Труд“. Проверка на изданието е показала, че „местни големци, роднини на чиновници и общински чиновници са се уреждали с къщи за гости по Програмата за развитие на селските райони“. Сред тях са бивш депутат от ГЕРБ, дъщерята на енергиен шеф и наследницата на собственика на горнооряховско предприятие, посочва „Труд“ и допълва, че синът на министъра на земеделието Румен Порожанов одитирал програми, управлявани от баща му.

„24 часа“

„Новата дрога „друсана трева“ пристрастява от 1 цигара и носи риск от шизофрения“, предупреждава от първата си страница вестник „24 часа“. Водещият специалист по лечение на зависимости д-р Лазар Узунов посочва, че марихуана, просмукана с амфетамини, увеличава десетки пъти вероятността за развитие на психози.

Пушенето на такава „трева“ може да доведе моментално до страховита шизофренна картина, обяснява д-р Узунов. Половин милион са зависимите българи. Сред тях преобладават пристрастените към алкохола - около 300 000. За младежите между 15 и 25-30 г. се забелязва по-често прибягването към психоактивни вещества - основно марихуана и амфетамини, допълва „24 часа“.

„Стандарт“

„Папата израснал с българско мляко“, информира „Стандарт“. Вестникът обяснява, че киселото мляко е първото нещо, което свързва папа Франциск с България. Това е казал Светият отец пред италиански журналисти в навечерието на визитата си у нас. Той е посочил, че като дете в Аржентина баба му е квасила кисело мляко и му е казвала, че е българско, уточнява „Стандарт“.

„Дума“

„Роднина на кмет от ГЕРБ с къща за гости“, продължава по темата вестник „Дума“. Родственик на кмета на Горна Оряховица инж. Добромир Добрев от ГЕРБ е вдигнал внушителна луксозна къща за гости с европари в Еленско. Това е съобщил депутатът от БСП Явор Божанков. Преди 6 години кметският братовчед е купил фирма без дейност и активи, но с договор с Държавен фонд „Земеделие“ за изпълнението на проект „Къща за гости“ на стойност над 263 хил. лева, посочва „Дума“.