Папа Франциск се срещна с патриарх Неофит
Секция: Православие
05 Май 2019 13:07
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Папа Франциск се срещна с патриарх Неофит

/КРОСС/ Негово светейшество папа Франциск се срещна в Синодалната палата с българския патриарх Неофит и със Светия синод на Българската православна църква. На входа на Синодалната палата папа Франциск беше посрещнат от Западно и Средноевропейския митрополит Антоний.

След срещата си с патриарх Неофит и със Светия синод на Българската православна църква в Синодалната палата, папа Франциск посети патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски", където отправи т.нар. мълчалива молитва пред иконостаса на Светите братя Кирил и Методий.

По пътя от Синодалната палата до патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски", а и в самия храм, Светият отец беше придружаван от Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний. Заедно с него беше и директорът на Дирекцията по вероизповеданията при Министерския съвет.

Папа Франциск написа и свое пожелание в книгата на патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

Часове преди неделната молитва "Царице небесна" на площад "Св. Александър Невски" са се събрали множество хора, голяма част от тях с малки знаменца - с българския трибагреник, знамето на Ватикана, с логото на апостолическото пътуване на Светия отец, съдържащо мотото "Мир на Земята". Издигнати са транспаранти, приветстващи папа Франциск, пеят се и религиозни песни. Сред събиращите се на площада са духовници от различни изповедания, католически монаси и монахини. Организацията преминава при строги мерки за сигурност.

На излизане от храма, на площада пред него, папа Франциск разговаря с вярващи, дошли да го видят, а някои от тях си направиха и снимка със Светия отец.