Ново изобретение открива бактериите само за 30 минути
Секция: Наука
07 Май 2019 10:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ново изобретение открива бактериите само за 30 минути

/КРОСС/ Екип от университета на Пенсилвания конструира уред, който с помощта на микротехнологиите улавя клетките на бактериите, предава Франс прес.

Устройството, разработено под ръководството на проф. Пак Кин Уонг, позволява в рамките на 30 минути да се определи присъствието бактерии във взета проба. В същото време може да се види кои медикаменти я унищожават, за да се установи нейната резистентност. Ако се констатира устойчивост, тогава антибиотиците няма да имат ефект.

Подобни микробиологични анализи в наши дни отнемат на лабораториите между 3 и 5 дни, преди да излязат резултатите. Уринарните инфекции са сред най-честите бактериални възпаления. "Въпреки това, 85 процента от взетите проби се оказват негативни, изтъква Уонг. Новото устройство съкращава времето за анализ и ще бъде от голяма помощ на лекарите при назначаването на лечение".
Новият уред не само установява присъствието на бактерии, но може да определи и нейния тип според формата на клетките й. Новата разработка може да се появи на пазара след 3 години.