НАСА тренира за Армагедон
Секция: Наука
07 Май 2019 18:04
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
НАСА тренира за Армагедон

/КРОСС/ Пряк удар от астероид, достатъчно голям да изтрие живота от лицето на Земята, е малко вероятен, но европейски министри трябва да решат дали си струва отделяне на средства за подготовка за подобен сценарий, пише „Политико".

Тази седмица учени тренират своя отговор на потенциална астероидна заплаха за Земята. Европейската космическа агенция (ЕКА) участва в ръководеното от НАСА учение, но цялостен европейски отговор се нуждае от завой в разходите за подобни цели, който трябва да бъде решен от министрите през ноември.

Сценарият, разработен от международни експерти за конференция, която започна в понеделник, е базиран на условна заплаха от астероид с размери между 100 и 300 м. Той е забелязан на 26 март, а шансовете да удари Земята през април 2027 г. са едно на сто.

Упражнението идва преди мисията на НАСА през 2021 г. ДАРТ (Двойно астероидно тестово пренасочване). Нейната цел е космическа сонда да се опита да отклони астероид на над 11 млн. км от Земята и да се провери как това ще повлияе на траекторията му.

По данни на ЕКА около 20 000 астероиди, движещи се по орбита, която ги доближава до Земята, са регистрирани досега.

„Знаете филма „Армагедон" с Брус Уилис, в който детонират ядрена бомба в астероид. Това не е правилният метод и дори може да влоши още повече ситуацията", коментира Ян Вьорнер, генерален директор на ЕКА. Според него е най-добре да се „играе билярд" в космоса, като се използва кинетичната енергия от удар с космически апарат, за да се смени курса на астероида.