Преглед на вестниците на 9 май
Секция: Преглед на печата
09 Май 2019 08:03
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Преглед на вестниците на 9 май

/КРОСС/"Стреляме по крадеца безнаказано, ама не е сигурно", пише в заглавие "Труд". Изданието пояснява, че с приетите на първо четене промени в Наказателния кодекс за неизбежната отбрана влизането в чужд дом дава право на собстеника му да се защитава. С друга поправка се предлага да не се наказва отбраняващия се, ако е нападнат от две или повече лица, от един въоръжен нападател или нощем, уточнява "Труд".

"Сега" допълва, че ГЕРБ е подкрепил противоречивите промени, внесени от патриотите за разширяването на неизбежната отбрана.

Управляващата коалиция прокарва поправки, които веднъж бяха отменени от Конституционния съд и срещу които се обявиха главният прокурор Сотир Цацаров, върховните съдии и правосъдното министерство, посочва "Сега".

С промените се предвижда още да се стесни обхватът на т. нар. маловажни кражби. За такива вече ще се смятат обири на стойност под една минимална заплата, а не под две, както е в момента, допълва "Дума". Според изданието разглеждането на законопроекта, внесен преди година, е било вкарано предизборно като първа точка в дневния ред в новата сесия на Народното събрание.

"Младите ни лекари бягат в чужбина не заради пари, а за специалност", информира "24 часа". Проучване на вестника сред медици, съсловни организации и депутати, занимаващи се с проблема, е показало, че не по-високото заплащане, а възможността за професионално развитие е основната причина завършващите лекари да предпочитат да специализират извън страната.

От 2015 година досега заминалите медици са със 100 по-малко, сочи справка на Българския лекарски съюз. По неофициални данни обаче близо 70%приключват образованието си с желание за развитие в чужбина. В опит да задържи част от младите лекари здраавното министерство готви промени, които да облекчат условията за специализация у нас, допълва "24 часа".

"Изхвърляме близо 2000 тона дрехи", съобщава "Монитор". Изданието обяснява, че толкова дрехи е събрал Българският червен кръст. По негови данни само за 2 месеца в София са събрани 79 тона вехти облекла в специалните контейнери на общината. Дрeхите се рециклират и даряват на нуждаещите се, уточнява "Монитор".