БСП внесе жалба в ЦИК срещу Бойко Борисов
Секция: Коментари
11 Май 2019 12:29
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 БСП внесе жалба в ЦИК срещу Бойко Борисов

/КРОСС/ БСП с нова жалба в ЦИК срещу премиера Бойко Борисов. В сигнала се посочва, че премиерът нарушава закона, изпълнявайки ролята на председател на Предизборен щаб по време на кампанията за евроизборите. При предишната подобна жалба на БСП ЦИК се произнесе, че няма нарушение.
"Внесохме жалба в ЦИК срещу несъвместимост на функциите на Бойко Борисов като министър-председател, а от две седмици и като изпълняващ функциите и на председател на Председателския предизборен щаб на ГЕРБ и съпътстващите ги коалиции. Това е в категорично противоречие на Закона за администрацията". Това заяви председателят на Националния предизборен щаб на "БСП за България" Георги Свиленски пред медиите при внасянето на жалбата в ЦИК. Той призова ЦИК да спазва закона и да загърби партийните си пристрастия. "В закона ясно е записано- какви функции не може да изпълнява министър- председателят", подчерта той.
Народният представител от ПГ на "БСП за България" Явор Божанков обясни, че е видно от съобщение, публикувано на официалната страница на ГЕРБ, че Бойко Борисов оглавява Председателския предизборен щаб. "Законът за администрацията, чл 19, ал 7, т. 5 е пределно ясен - министър-председателят не може да заема никакви ръководни длъжности в предизборен щаб. Борисов е в явна несъвместимост и нарушение на закона", коментира той. По думите му, повече от всеки български гражданин, министър-председателят е призван да спазва българското законодателство. Компетентният орган е ЦИК. Призоваваме я да даде указания на премиера да освободи един от двата поста и да преустанови нарушението на българските закони", заключи Явор Божанков.