Чревни бактерии може да са причина за мигрената
Секция: Здраве
12 Май 2019 10:57
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Чревни бактерии може да са причина за мигрената

/КРОСС/ Проучване, публикувано през 2014 в американския сайт по неврология „Frontiers in Neurology", показва силна връзка между червата и мозъка. Бактериите, които живеят в червата, могат да помогнат да се обясни, защо толкова много от нас живеят с мигренозно главоболие.

Червата ни са „дом" на микроорганизми, които формират т.нар. микрофлора. Открито е, че когато хората имат стомашно-чревна дисфункция, по-често страдат от дискомфорт в главата. В допълнение проучване, публикувано в сп. „Гардиън", показва, че тези, които страдат от мигрена, имат по-високо ниво на бактерии, които са част от усвояването на нитрати в някои храни.Тези бактерии се намират в устата на болните. Те имат огромно значение за разграждането на нитратите.

Процесът на разграждане е полезен за сърдечносъдовото здраве, защото той позволява нитратите да бъдат преработени в азотен оксид в кръвоносната система, като в резултат подпомагат на кръвообращението.
Но според изследователи от Центъра за микробиомни иновации в Университета на Калифорния, Сан Диего прекалено голямото количество от тези бактерии може да доведе до проблем. Те причиняват в пъти по-бързо разширяване на кръвоносните съдове и в резултат на това предизвикват мигрена, съобщава д-р Антонио Гонсалес, ръководител на научния екип. Мигрената е един от най-често срещаните здравословни проблеми по целия свят. Все още не е установено дали тя е предимно съдов или неврологичен проблем.