Археолози разкриха една от тайните на Хеопсовата пирамида
Секция: Наука
12 Май 2019 11:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Археолози разкриха една от тайните на Хеопсовата пирамида

/КРОСС/ Голямата пирамида в Гиза, известна още като Хеопсовата пирамида, е най-старата и най-голямата от трите пирамиди в комплекса в Гиза, Египет, пише „Спутник нюз". Някога тя е била и най-старото от древните седем чудеса на света, а сега е и единствения оцелял паметник от древния свят. Тайната за това как е била построена пирамидата винаги е удивлявала и завладявала учени и археолози от всички времена.

Сега обаче вероятно е дошло време учените най-накрая да разгадаят тази мистерия. В документалния филм на Channel 4 - „Египетската Голяма пирамида: Нови доказателства" археолози разплитат загадката и показват, че с всеки изминал ден научаване все повече за тази древна цивилизация.

Според учените най-голямото предизвикателство пред строителите е било да набавят 170 000 тона варовикови каменни блокове, с които да издигнат Хеопсовата пирамида. Според документалния филм подобни масивни блокове е могло да бъдат набавени само от едно място - каменните кариери в Тора.

„Никой никога не е могъл напълно да бъде сигурен как толкова огромни каменни блокове са били докарани в Гиза, за да бъде издигната подобна мащабна структура и то за по-малко от четвърт век", разказват археолозите. „Но сега нови доказателства разкриват как Хеопс може да е успял да се справи - а именно посредством специално построени лодки и висококвалифицирани моряци".

В документалния филм се разкрива едно позабравено, или по-скоро не особено добре направено проучване на откритие от 1954 година. В яма в основата на Голямата пирамида египетски екип от учени открива голям брой внимателно разглобени дървени греди. По това време откритието не е направило особено впечатление на археолозите, които въобще не са го свързали с тайните на пирамидата.

С напредването на технологиите обаче на учените е дадена възможност да установят, че всъщност гредите са част от разглобен кораб - церемониален плавателен съд, на който Хеопс да плава в отвъдния живот.

Това откритие дава възможност за нов поглед върху това, с какви кораби точно са пренасяли хора и товари древните египтяни по Нил. Вероятно с подобни плавателни съдове, като открития в основата на Голямата пирамида са пренесени и огромните варовикови блокове за построяването ѝ.

Според археолозите Хеопсовата пирамида, в която е гробницата на фараона Хеопс, е издигната за около 20 години. Построяването й е станало преди около 2500 години преди Христа, като сега учените трябва да разгадаят друга мистерия - как монолитните камъни са били транспортирани по суша и сглобявани в Гиза.