Преглед на вестниците
Секция: Преглед на печата
13 Май 2019 08:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Преглед на вестниците

/КРОСС/Заради студената пролет потребяваме с около 10 на сто повече електроенергия, информира "Монитор". Най-голям ръст е отчетен на 7 май вечерта.

"НОИ "улови" съмнително увеличаване на болни при сливането на почивните дни", пише "24 часа". Схемата източва хем осигурителния институт, хем бизнеса. При ниската безработица всяко отсъствие на служител е проблем, коментира вестникът. В днешния брой на "24 часа" е поместена и информация как да получим по-висока пенсия и как да подготвим правилно документите за трите години, в които сме имали най-високи доходи. Управителят на НОИ Ивайло Иванов уверява, че няма да има ощетени пенсионери от новите правила. До 4 ноември хората в заварено положение могат да поискат еднократно презичисляване на пенсията си.

Лекарският съюз настоява и децата да плащат такса при посещение при личния си лекар, пише "Телеграф". Днес започват преговорите с Касата за национален рамков договор и за стойността на клиничните пътеки. Браншовата организация предлага държавата да поеме таксите за деца до 3-годишна възраст. "Монитор" допълва: "Български лекарски съюз с условие към Здравната каса - подписва анекса към рамковия договор срещу 50 милиона лева за педиатриите".

"Данъчните се прицелиха в автосервизи и адвокати", информира "Труд". Започват акции на служители в приходната агенция срещу рискови браншове, сред които са и медицинските услуги. Под наблюдение са онлайн услуги и аптеки.

Куриерските пратки поскъпват с 20 на сто, съобщава "Сега". Това се дължи на идеята на Агенцията за приходи да обложи с ДДС куриерските фирми, конкурентни на "Български пощи". Законовата промяна се обсъжда в момента от депутатите.

Правителството прави мегаагенция за държавните предприятия, пише "Сега". Проект, който е предложен за обществено обсъждане, предвижда да се премахне забранителният списък за приватизация на държавни предприятия.

И "Земя" коментира проекта на правителството със заглавие "ГЕРБ разпродава държавата". Властта тихомълком ремонтира приватизационния закон. С чисто нов Закон за публичните предприятия отпада "Забранителния списък", приет преди година от парламента, подчертава вестникът.

Финансистът Димитър Чобанов предупреждава, в анализ в "Труд", че състоянието на част от държавните предприятия крие риск за бюджета. Друг риск за фискалната ни политика е ниската ефективност на публичните услуги. Прогнозите за забавяне на икономиката у нас и в европейски мащаб стават все по-основателни, обобщава анализът.

"Зомбифицира ли се българската икономика", коментира "Дума". Изданието цитира учени от БАН, според които данъчната ни система е изчерпана и спъва растежа.

Огромният черноморски плаж Камчия вече има концесионер, съобщава "Труд". 15 лева ще е цената на чадър за ден. За любителите на плажуване без екстри е оставена свободна половината ивица.