Ретроспективна фотоизложба „Светът на Николай Хайтов“ по повод 100-годишнината на писателя
Секция: КУЛТУРА
13 Май 2019 17:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ретроспективна фотоизложба „Светът на Николай Хайтов“ по повод 100-годишнината на писателя

/КРОСС/ Ретроспективната фото изложба във връзка с 100 годишнината от рождението на академик Николай Хайтов, е подготвена от Фондация „ПАМЕТ", съвместно с художника-фотограф Иво Хаджимишев. Тя ще бъде експонирана за времето от 14 до 24 май 2019 г. в пространството на Дома на културата „Борис Христов" в Пловдив.
Официалното откриване на фотоизложбата „Светът на Николай Хайтов" е на 14 май, вторник, в 18.00 часа, фоайе на ДК „Борис Христов".
Изложбата включва 40 бр. рамкирани снимки от архива на Николай Хайтов, както и конкурсните проекти на ученици и студенти от НХУ „Цанко Лавренов" Пловдив и АМТИИ и техния съвременен прочит върху "Диви разкази".

Един автентичен разказ в черно бели фотографии от личния архив на писателя, ни отвежда в онзи приказен и вълшебен свят на неговите „Диви разкази" , заквасен с маята и духът на родното място, изстрадан в детските и ученическите години, престърган в митарстванията и лесовъдските несгоди в Родопа, Рила и Пирин планина.

В този житейски водовъртеж, в срещите с невероятните характери и чешите на онова първично време, се раждат и неповторимите герои на „Диви разкази". Именно те, реалните хора от Родопите, описани от писателя на гърба на снимките, увековечени и запечатени на фотографиите, са прототипите на голяма част от разказите.

Известна е слабостта на Николай Хайтов да се вглежда в стари и архивни снимки, за да достигне до душевния мир на фотографираните, с техните настроения, пориви и житейски съдби. Неведнъж, вглъбяването му в тази негова страст и отдаденост, с помоща на творческото му въображение и писателски нюх, се превръщат в есе, разказ, пиеса или филм. Така правеше Николай Хайтов, но ще съумеем ли ние днес, гледайки същите черно бели фотографии от неговия архив, да стигнем до него и неговата душевност, до неговите тревоги и въжделения? Всеки един от нас може поне да опита и както казва самият автор „...за да може една работа да се разбере, трябва да си я видял и отпред, ама и отзад!".

Фондация „Памет", предложи на днешните млади творци да онагледят усещането и докосването до безспорния шедьовър на късия разказ и да пресъздадат своя поглед и своя прочит на „Диви разкази". Тяхното виждане ще бъде също част от изложбата, а защо не и основа на едно ново издание на „Диви разкази", илюстрирано от тях.