Путин и Ердоган обсъдиха ситуацията в Сирия по телефона
Секция: Русия
14 Май 2019 11:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Путин и Ердоган обсъдиха ситуацията в Сирия по телефона

/КРОСС/ Президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган разговаряха по телефона, съобщи пресслужбата на Кремъл, цитирана от ТАСС. 

По инициатива на турската страна снощи се състоя телефонен разговор на президента на Руската федерация с президента на Република Турция, се казва в съобщението. 

Двамата президентите са обсъдили редица въпроси, сред които ситуацията в Сирия. Ердоган е казал на руския си колега Путин, че сирийското правителство взима под прицел турско-руското сътрудничество в сирийската провинция Идлиб, като нарушава примирието, се казва в изявление на кабинета на Ердоган, информира Ройтерс. 

Турският лидер също така е казал на Путин, че сирийските атаки по цивилни, училища и болници в Идлиб не може да се разглеждат като "борба срещу тероризма", е посочено още в изявлението. 

Турският държавен глава е заявил, че "нарушенията на режима на примирие в зоната за деескалация в Идлиб през последните две седмици "са достигнали плашещи мащаби", посочва ТАСС. Увеличението на напрежението в зоната за деескалация в Идлиб представлява заплаха за формирането на конституционна комисия на Сирия, добави Ердоган. 

По време на телефонния разговор президентите на Русия и Турция са обсъдили и двустранните политически и търговско-икономически отношения, както и редица международни въпроси, информира ТАСС.