Българските фирми се разплащат все по-бавно
Секция: ИКОНОМИКА
14 Май 2019 11:33
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Българските фирми се разплащат все по-бавно

/КРОСС/ За поредна година средният период за разплащане на фирмите в България продължава да се увеличава. Това е основният извод от проучване на Euler Hermes, направено на базата на извадка от 25 хил. компании, от 20 сектора в 36 държави.

Според данните миналата година средният период за разплащане достига 63 дни или с един повече в сравнение с 2017 г. и с четири повече в сравнение с 2016 г. 

Секторът на технологиите продължава да държи лидерски позиции по бавно издължаване – 134 дни. „В Топ 3 на бавните плащания се завръща Строителството с 82 дни, което е 3 дни повече в сравнение с предходната година, но все пак значително под нивото от 99 дни за 2016 г. Другите сектори със значително по-дълъг срок на разплащане в сравнение със средното за страната са Стоки за свободното време с 76 дни и Стоки за бита и Машиностроене с по 73 дни“, пише в съобщението от Euler Hermes. 

Според компанията въпреки тенденцията за увеличаване на периода, издължаването в България остава по-бързо от средното в световен мащаб, което за 2018 г. е 65 дни (66 дни през 2017 г.). 

Анализаторите на Euler Hermes са на мнение, че тенденцията за съкращаване на сроковете за разплащане на глобално ниво ще продължи и през 2019 г. и ще се свие с още един ден. Това е резултат от забавянето на икономическия ръст, което прави бизнесът по-внимателен, уточняват от компанията.