Кинофестивалът в Кан започва със скандал с Ален Делон
Секция: ЛЮБОПИТНО
14 Май 2019 13:09
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Кинофестивалът в Кан започва със скандал с Ален Делон

/КРОСС/ Седемдесет и второто издание на кинофестивала в Кан ще бъде открито днес с прожекция на комедийната лента „Мъртвите не умират“ с Бил Мъри, Адам Драйвър и Иги Поп на американския режисьор Джим Джармуш, предаде АФП.

Но събитието започва със скандал с решението легендарният Ален Делон да бъде почетен с награда, въпреки обвинения срещу актьора в насилие над жени.

„Жени и Холивуд“, една от американските лобистки организации начело на движението #MeToo, заяви, че решението да се даде почетна „Златна палма“ на Ален Делон е „отвратително“.

Миналата година фестивалът обяви „нулева толерантност към сексуалното насилие и злоупотреби от всякакъв вид“ на фона на протести, оглавени от Кейт Бланшет и над 80 други холивудски знаменитости и режисьорки.

Онлайн петиция, призоваваща да не се връчва наградата на Делон, определя 83-годишния актьор като „расист и хомофоб женомразец“.

Скандалът идва в началото на най-големия филмов фестивал в света, в който тази година участват повече кинозвезди от обичайното за последните години. Сред тях са имена като Брад Пит, Леонардо ди Каприо, Джулиан Мур и Ел Фанинг.

Основателката на „Жени и Холивуд“ Мелиса Силвърщайн написа в Туитър, че е ужасена, че Кан почита Делон, въпреки че той „публично признал, че е удрял шамари на жени и твърди, че да си гей е против природата“.