Румен Радев: В областта на иновациите вече няма малки и големи държави
Секция: Технологии
14 Май 2019 13:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Румен Радев: В областта на иновациите вече няма малки и големи държави

/КРОСС/ "Ежегодният форум Webit.Festival доказва, че в областта на иновациите вече няма малки и големи държави, а такива с амбиции за успех и проспериращо бъдеще. Успех има там, където иновациите намират подкрепа в обществото, местната и изпълнителна власт", това заяви президентът Румен Радев при откриването на ежегодния форум Webit.Festival за технологии, иновации и инвестиции.

Само за едно десетилетие Webit се е превърнал от дигитално събитие в глобален форум и флагман на иновациите, предприемачеството и новите технологии, а София се налага като дигитална столица, отбеляза държавният глава. По думите му България все повече се утвърждава и като лидер на иновациите, информационните технологии и стартиращите компании в Югоизточна Европа.

В изказването си на форума Румен Радев посочи, че силната конкуренция все повече налага скоростта като основен приоритет при внедряването на нови продукти, особено в дигиталната сфера, и призова разработчиците да не забравят, че алгоритмите и софтуерите, които се създават днес, влияят върху ценностите и формирането на моделите за обществено поведение утре. "Това е огромна отговорност и тя изисква да мислим все повече за етиката в иновациите", обърна се към участниците във форума държавният глава.

Единадесетото издание на Webit събира в България представители на бизнеса, технологиите и науката от над 120 държави. Президентът приветства участниците в събитието и им пожела да не пропускат възможността да се възползват от таланта и трудолюбието на младите образовани българи. Според Румен Радев огромни перспективи за развитие дава и партньорството и кооперирането с българските компании, превърнали се в пример за иновативност, гъвкавост и ефикасност.

В рамките на двудневния форум в Националния дворец на културата ще бъдат обсъдени теми, свързани с иновациите, киберсигурността, образованието, финансовите технологии и други.