Време е САЩ и Русия да намерят нов конструктивен начин да работят заедно
Секция: Русия
14 Май 2019 19:13
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Време е САЩ и Русия да намерят нов конструктивен начин да работят заедно

/КРОСС/ Руският външен министър Сергей Лавров заяви пред държавния секретар на САЩ Майк Помпео, че е време САЩ и Русия да намерят нов конструктивен начин да работят заедно, предаде Ройтерс.

Преди преговорите с Помпео в Сочи Лавров заяви, че във връзките между двете страни има много подозрения, но той се надява на конструктивен диалог.
"Време е да започнем да изграждаме нов модел на взаимно възприятие. Ние сме готови за това", заяви в началото на преговорите Лавров, цитиран от Франс прес. Според руския външен министър са необходими по-отговорни отношения, за да се излезе от сегашната "печална ситуация".

Лавров изрази надежда, че на днешната среща ще бъдат изработени "конкретни предложения за извеждане на руско-американските отношения от сегашното печално състояние, в което те се оказаха по силата на различни обективни и субективни причини", предаде ТАСС.

"Разбираме, че и от двете страни са се натрупали немалко подозрения и предубеждения. Не печелим нищо от това", подчерта Лавров, предупреждавайки, че това само увеличава рисковете за сигурността на двете страни и предизвиква тревога в цялата международна общност.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е решен да подобри напрегнатите отношения между Москва и Вашингтон, увери Помпейо, цитиран от АФП. "Днес съм тук, защото президентът Тръмп е решен да подобри тези отношения", подчерта той.

Двете страни може да не са съгласни по всички въпроси, но има възможност за сътрудничество, особено по въпросите на борбата с тероризма и неразпространението на ядрени оръжия, добави държавният секретар на САЩ, цитиран от Ройтерс.