Пускат движенето по 6,5 км от АМ „Струма“ след Благоевград
Секция: Автомобили
14 Май 2019 20:04
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Пускат  движенето по 6,5 км от АМ „Струма“ след Благоевград

/КРОСС/ Движението по 6,5 км от АМ „Струма“ след Благоевград ще бъде пуснато по-рано от предвиденото. В заключителен етап са строителните работи в участък, част от лот 3.1 на АМ „Струма“ между Благоевград и отсечката преди бъдещия тунел „Железница“. 

Целта е да се облекчат пътуващите към Гърция при предстоящите почивните дни и активния летен сезон. Това обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, която инспектира заедно с  председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ Георги Терзийски строителните дейности по участък 1 от лота, който започва от края на изградения през ноември 2015 г. лот 2 Дупница – Благоевград и продължава до новоизградения п.в. „Благоевград-Юг“, който се намира след ел.подстанцията на главен път Е-79.

Дължината на отсечката е около 6.5 км. Чрез нея ще се избягва влизането в Благоевград и създаването на тапи  в градските кръстовища, което ще спести време на пътуващите и ще разтовари града от сериозен трафик.

Лот 3.1 е с обща дължина 12,6 км. Проектът включва изпълнението на два участъка, като работата по втория продължава.

Вече приключи и преместването на археологическите находки, които бяха разкрити по трасето на магистралата край село Покровник.

Индикативната стойност на извършваните дейности по преместване и теренна консервация на археологическите ценности, както и изграждането на подпорна стена за отделянето им от трасето на автомагистралата е 1,2 млн.лв.

На следващ етап, извън компетенциите на АПИ, ще бъде изработването на интегрирана консервация на археологическия парк и проект за цялостното му експониране и социализация.