Ван дер Белен пристига в Сочи на среща с Путин
Секция: Русия
15 Май 2019 09:08
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ван дер Белен пристига в Сочи на среща с Путин

/КРОСС/ Напрежението около Иран и кризата в Украйна са водещите теми на разговорите между президентите на Русия и Австрия, Владимир Путин и Александър Ван дер Белен днес в Сочи. Те слагат началото на редовни двустранни преговори.

Австрийският президент Ван дер Белен пристига в Сочи след американския държавен секретар Майк Помпео. Очаква се една от основните теми в разговорите с Владимир Путин да бъде бъдещето на ядрената сделка и отношенията с Иран.

Кризата в Източна Украйна хвърля сянка върху сътрудничеството между Европа и Русия, призна говорител на австрийския президент.

„Австрия се придържа към външнополитическия курс на ЕС и подкрепя санкциите срещу Русия. Успоредно с това обаче Виена търси път към решение на конфликта", допълни говорителят. Възможност за това дава т.нар. „Диалог от Сочи", чието начало слагат двамата президенти.

Двустранният формат между гражданските общества на Русия и Австрия е по подобие на платформите за диалог между Русия и Германия и Русия и Франция.

„Тази форма на контакт позволява да се повдигат и теми, които не са непременно приятни за Кремъл", коментира говорителят на австрийския президент Райнхард Пикл-Херк.