Стартират Европейски награди за насърчаване на предприемачеството
Секция: ИКОНОМИКА
15 Май 2019 11:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Стартират Европейски награди за насърчаване на предприемачеството

/КРОСС/ Министерство на икономиката отправя покана към всички публични институции - национални, регионални и местни, с проекти в подкрепа на предприемачеството, да участват в конкурса Европейски награди за насърчаване на предприемачеството. Допустими за участие са и проекти, реализирани чрез публично-частно партньорство между публичните органи и неправителствени организации, университети, бизнес организации и представители на бизнеса. Проектите трябва да бъдат в областта на някоя от изброените по-долу категории и да имат две годишна история с отбелязан напредък.

Европейските награди за насърчаване на предприемачеството са конкурс целящ да отличи най-успешните и оригинални проекти, реализирани на национално, регионално и местно ниво, в подкрепа на предприемачеството, предприемаческите умения, мислене и култура, подобряването на бизнес средата, интернационализирането на бизнеса и ефикасното експлоатиране на ресурсите.

Конкурсът се провежда ежегодно и има два етапа - национален и европейски. За да продължат участие на европейския етап, кандидатите трябва първо да са преминали успешно през селекция в собствената си страна. На национално равнище, от българско жури под ръководството на Министерството на икономиката, ще бъдат отличени две кандидатури в две отделни категории, които ще бъдат наградени на специална Церемония през месец юни 2019г. и ще получат право на участие в европейския етап на конкурса.

Крайният срок за участие в конкурса ще бъде удължен до 28-ми май 2019 г. Формуляра за участие и повече информация относно регламента на конкурса ще откриете на интернет страницата на Министерство на икономиката.
Категориите, в които се присъждат Наградите са:
- Насърчаване на предприемаческия дух;
- Инвестиране в придобиването на предприемачески умения;
- Подобряване на бизнес средата;
- Подкрепа на интернационализирането на бизнеса;
- Подпомагане развитието на „зелени" пазари и ефикасното експлоатиране на ресурсите;
- Награда за отговорно и интегриращо предприемачество.
Европейските награди за насърчаване на предприемачеството се провеждат от 2006г. Над 3400 проекта са участвали до момента и всички те са допринесли за създаването на хиляди нови фирми. Целта на Европейската комисия е да възнагради и постави във фокуса на публичното внимание най-значимите инициативи и дейности, предприети на национално, регионално и местно ниво, насърчаващи предприемачеството и малкия бизнес в Европа. В конкурса през 2018 г. участваха 32 държави с 56 проекта, които достигнаха до европейския финал.

Снимка Архив