3, 450 млн. лв. отпусна правителството за детското и майчино здравеопазване
Секция: БЪЛГАРИЯ
15 Май 2019 11:28
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
3, 450 млн. лв. отпусна правителството за детското и майчино здравеопазване

/КРОСС/ „С Постановление Министерският съвет днес отпусна 3,450 млн. лв. за подобряване на детското и майчино здравеопазване в страната. С 1,250 млн. лв. ще бъдат закупени 15 апарата за дихателна реанимация и 50 кувьоза за нуждите на педиатричната болнична помощ, като апаратурата е предназначена за общински и държавни лечебни заведения. За дейностите по Националната програма за подобряване на майчиното и детско здравеопазване 2014-2020 са одобрени 2,2 млн. лв., от които 1,7 млн. лв. са за СБАЛДБ „Проф. д-р Иван Митев", която се очертава като основен здравно-консултативен център и ядрото на новата комплексна детска болница. Останалите 500 хил. лв. са предназначени за 30 здравно-консултативни центрове за майчино и детско здраве". Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев на брифинг след днешното правителствено заседание.

Началникът на Клиниката по неврология в СБАЛДБ „Проф. д-р Иван Митев" проф. Иван Литвиненко подчерта пред журналисти: „За дългия професионален път, който имам, мога да кажа, че това е правителството, което за първи път показва не само на думи, но и с реални действия подпомагане и подкрепа за детското здравеопазване". Постигнатият резултат удовлетворява всички, защото той е решение на натрупвани от години проблеми. С част от отпуснатите средства ще бъде закупена апаратура за неинвазивно дихателно подпомагане, както и кувьози. Количествената необходимост е пресметната така, че да няма недостиг и всички отделения и клиники да могат да изпълняват в пълен обем неонатологична дейност. По този начин ще бъде осигурен най-критичният сегмент от детското здравеопазване, а именно неонатологичната помощ, с оглед на факта, че с напредването на репродуктивната медицина все повече деца се раждат преждевременно и имат нужда от тази специфична грижа. Това стана ясно още от думите на проф. Литвиненко.

По отношение на детската болница „Проф. д-р Иван Митев" той посочи, че вече са в ход преговорите за диференциране на клиничните пътеки за деца от тези за възрастни. Коригирането и повишаването цените на педиатричните пътеки ще подпомогне значително педиатричните структури на лечебните заведения, в т.ч. и специализираната детска болница. Отпуснатите средства ще бъдат разходвани по най-рационалния начин, без да се пести от диагностиката и лечението на децата, като успоредно с това повишаването на работната заплата е предпоставка за привличането на нови кадри и за задържането на настоящия персонал, коментира още проф. Литвиненко. Според него по този ще се преустанови тенденцията млади лекари и добре подготвени кадри да търсят реализация извън страната, вместо да бъдат полезни на българските деца.

В отговор на журналистически въпрос относно Методиката за формиране и разпределение на разходите за персонал в системата на здравеопазването министър Кирил Ананиев посочи, че тя е готова и по искане на Българския лекарски съюз им е предоставена за разглеждане. Веднага след като съсловната организация върне становище на министерството, методиката ще бъде обсъдена в отрасловия съвет по здравеопазване, а впоследствие ще бъде и публично представена.


...