Музеите с безплатен вход тази събота, заради Европейската нощ на музеите
Секция: КУЛТУРА
15 Май 2019 13:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Музеите с безплатен вход тази събота, заради Европейската нощ на музеите

/КРОСС/ На 18-ти май под мотото "Музеят като културно средище. Бъдещето на традициите" в музея ще се отбележи Международен ден на музеите и Европейска нощ на музеите. За поредна година Националният исторически музей ще се включи в 15-ото издание на Европейската нощ на музеите. Екипът на музея е подготвил изключително интересна и изобилстваща от събития програма:
- От 10:00 до 17:00 часа за най-малките посетители ще има забавно и увлекателно ателие „Оцвети своя герой". Те ще могат да оцветяват героите на българския анимационен сериал „Златната ябълка".
- От 14:00 часа в Пленарна зала ще има прожекция на пилотния епизод на българския анимационен филм „Златната ябълка".
- От 13:00 до 24:00 часа авторите на две български настолни игри, вдъхновени от родния фолклор и традиции - „Дръж се, Земьо" и „Кукер" ще демонстрират прототипи на игрите.
- От 18:00 до 24:00 часа посетителите на музея ще могат да изпитат своите знания с играта „Тайните на българската история". Тези, които първи отговорят вярно на въпросите ще бъдат наградени.
- От 18:30 часа и от 19:30 часа в двора на музея всички любители на българския фолклор и народни танци ще могат да се включат в хороводни ателиета, водени от хореограф. Ще бъдат представени хора с показване, разучаване и изиграване от различни етнографски области в България.
- От 19:00 до 24:00 часа ще има прожекция на документалния филм „Резиденция Бояна" в Пленарна зала.
- От 20:30 часа в градината на НИМ музикалният проект „Тъпани и гайди" ще изпълни на живо завладяващ и истински родопски фолклор преплетен с австралийско диджериду и перуански кахон.

Освен постоянните експозиции в НИМ, временните изложби, които ще могат да бъдат разгледани на 18-ти май са „Съкровищата на Земята", „Мозайка на занаяти" и „Старото злато - магия и символика".
В Детския музейно-образователен център на НИМ всички любознателни малчугани ще могат да се включите в ателиетата „О писменехь", "Рисунки с пясък" и "Чудодейно измивало" (правене на сапуни), "Керамика" (изработване на глинени съдове на грънчарско колело), в часовете от 10:00 до 22:00 часа. Такса за участие в 1 ателие - 8 лв./участник; в 2 ателиета - 14 лв./участник.
Поредицата от събития в рамките на Международния ден на музеите и Европейската нощ на музеите ще представи миналото, настоящето и бъдещето на българските традиции.
От 9:30 на 18-ти май до 00:00 ч. на 19 май входът за музея ще е свободен.
Партньори на детското ателие „Оцвети своя герой" и играта „Тайните на българската история" са Faber-Castell.