Най-големият подземен град в света отваря в Кападокия
Секция: Туризъм
15 Май 2019 18:09
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Най-големият подземен град в света отваря в Кападокия

/КРОСС/ Най-големият подземен град в света, открит по време на реставрационни работи в крепостта Невшехир, скоро ще бъде отворен за посетители, съобщи кметът на града Расим Ари.Известна със своите приказни комини, пещерни църкви и подземни селища, Кападокия се готви да отвори нова подземна атракция за туристите, съобщи в. „Сабах".Мястото се смята за съперник на Деринкую, най-големият изкопан подземен град в Кападокия, който може да приюти 20 000 души.

Открит под замък от византийската епоха на хълма в Невшехир, обектът датира поне от ранните византийски времена. Според изследванията на учени от университета „Невшехир", площта му е приблизително 460 000 квадратни метра. В изказване пред пресата кметът Ари каза, че подземния град ще бъде отворен за туристите, след необходимите изкопни и възстановителни работи. "Това ще направи Кападокия една от най-големите туристически атракции в Турция," каза той.

През 2013 г. строителни работници в замъка откриха входове към мрежа от коридори, стаи и тунели. След това археолози изследваха тунелите и обявиха, че са открили многоетажно селище с жилищни помещения, кухни, винарни, параклиси и стълбища, оказали се най-големият открит досега подземен град.