Петков: Няма направени законодателни промени с цел отнемане на деца
Секция: БЪЛГАРИЯ
15 Май 2019 17:28
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Петков: Няма направени законодателни промени с цел отнемане на деца

/КРОСС/ Няма направени законодателни промени с цел отнемане на деца и никой не е имал намерение да прави такива. Направените изменения в някои закони са с цел предотвратяване на изоставянето на деца. Това заяви министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, който даде брифинг във връзка с направените промени в законодателството, свързани със системата за закрила на детето. Изявлението му е във връзка с това, че след като категорично от страна на министър Петков, както и на премиера Бойко Борисов беше заявено, че не се работи по проекта на стратегия за детето, в публичното пространство се появиха тези, че през законодателството вече са направени промени, които да прокарват някои положения в проекта.

"Законодателството в областта на закрилата на детето почива на разбирането, че отговорността за възпитанието и отглеждането на децата е на техните родители и държавата има ролята да подпомага родителите в изпълнение на това задължение", отбеляза министър Бисер Петков.
Действащата рамка не се отклонява от това положение и не дава допълнителни права на социалните работници да се намесват в семейството, посочи Бисер Петков.