Нужна е промяна на модела, по който се държи България в Европейския съюз
Секция: ПОЛИТИКА
16 Май 2019 09:07
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Нужна е промяна на модела, по който се държи България в Европейския съюз

/КРОСС/ „Златен шанс да защити националния интерес и въглищната енергетика в комплекса „Марица изток" пропусна правителството на ГЕРБ в периода, в който България бе председател на Съвета на Европейския съюз" - това обяви Деница Златева, кандидат за евродепутат от листата на „БСП за България" и заместник - председател на НС на БСП на срещи в градовете Раднево и Гълъбово. Според нея българската страна е била в състояние да формира много широки коалиции по важни за нея теми, но е избрала да остане в позицията на посредник и докато е била такъв, други страни са наложили своите интереси. Златева даде пример с действията на Франция по пакета „Макрон", който предизвика огромен дебат и недоволство в транспортния сектор и направи паралел с бездействието на българската страна в сектора на енергетиката. Когато говорим за това- как като българи защитаваме националния си интерес в Брюксел, трябва да сме наясно, че колкото са важни евродепутатите, толкова важна е и позицията на българското правителството. „Сега няма диалог и ние не знаем с какви позиции отиват българските министри в Брюксел", заяви Златева.
Според нея е явна нуждата от промяна на този модел, по който България се държи в рамките на Европейския съюз и тя ще стане факт след избори - европейски, но и парламентарни. „В края на всяка година ЕК публикува законодателните си предложения - важно е в сектора Енергетика българското правителство, евродепутати, национални депутати, синдикати и работодатели веднага след това да седнем на една маса и да защитаваме една национална позиция" - заяви Деница Златева. За спойката между националната и европейската политика акцентира и Драгомир Стойнев, заместник-председател на ПГ на „БСП за България" и министър на икономиката и енергетиката в периода 2013-2014. Според него тя ще гарантира заявяване и отстояване на национален интерес в сектора Енергетика.
В срещите взеха участие Иван Кръстев, кандидат за евродепутат от листата на „БСП за България", Таско Ерменков - заместник-председател на Комисията по енергетика в 44 НС, Георги Гьоков - народен представител от Старозагорско, Иван Айолов, зам.-министър на икономиката и енергетиката с ресор „Енергетика" (2013-2014 г.)