Въоръжените сили няма да участват в операции на МВР
Секция: БЪЛГАРИЯ
16 Май 2019 14:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Въоръжените сили няма да участват в операции на МВР

/КРОСС/ Армията няма да подпомага държавните органи при операции за противодействие на заплахи с висока степен на опасност за населението.

Предложението военните да се включват в такива операции, залегнало в проектозакона на Министерски съвет за промени в Закона за въоръжените сили, беше отхвърлено на второ четене от депутатите в пленарна зала.

„Идеята е добра, но текстът не е прецизиран", коментира председателят на Комисията по отбрана в Народното събрание Константин Попов.

„Това, което гласувахме в зала, армията няма да участва в такива операции. Текстът не беше добре формулиран, нямаше необходимата конкретност и създаваше двусмислие. Точно поради тази причина този текст не беше приет в комисията и армията няма да участва в такива операции, които би трябвало да са отговорност на МВР, по-специално на жандармерията. Сега, друг е въпросът, ако се внесе сериозна конкретика, дефинират се ясно понятията, тогава, да, можем да го премислим. Но, когато не е ясна идеята, няма смисъл да се приемат такива текстове. Това е законопроект на МС. Аз смятам, че по принцип идеята не е лоша, но просто е не добре формулирана. При обсъждането в комисия това беше отчетено и затова направихме това предложение и това предложение отпадна. В края на краищата имаме разделение на властите. Министерски съвет не може да диктува това, което се случва в Народното събрание", каза Попов.

С промените в Закона за въоръжените сили се създава Съвместно командване на специалните операции. Командването ще бъде пряко подчинено на началника на отбраната.