На 18 май 1906 г. тържествено е открито варненското пристанище
Секция: БЪЛГАРИЯ
18 Май 2019 08:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
На 18 май 1906 г. тържествено е открито варненското пристанище

/КРОСС/ В началото на 1895 г. е проведен търг за строителството му. Градежът е оценен на 8 290 385 лв., които са осигурени от правителството.

На търга за строителството участват фирми от Хамбург, Париж и българското дружество „Михайловски и Хайрабедиян“. Родната фирма е избрана, след като предлага 16,5% намаление от първоначалната тръжна цена, или 6 922 472 златни лева.

На 7 февруари е сключен договор, с който се дава начало на строителството. До 1899 г. Фирмата изпълнител претърпява сериозни сътресения - след две зимни бури, които повреждат плавателния й състав и съоръжения.

„Михайловски и Хайрабедиян“ почти фалира. Градежът се прехвърля на новосъздадено анонимно акционерно дружество, в което главните акционери са участниците в първото предприятие.

С учредителен протокол се поставя началото на „Безименно акционерно дружество за направа на Варненското пристанище“, което довежда проекта до успешно завършване през 1906 г.

В церемонията по откриването участва лично княз Фердинанд I, който пристига на борда на българския крайцер „Надежда“.

Денят  18 май не е избран случайно – това е именият ден на княза.

23 военни и граждански парахода се включват в откриването. Има кораби от Румъния, Италия, Германия, Англия, Австро-Унгария, Гърция, крайцери от Руския императорски флот и над 300 официални гости. Знаменателното откриване е дадено с 21 топовни салюта от чуждестранни военни параходи и брегова артилерия.