Германия обмисля да забрани на ученичките да носят ислямски забрадки
Секция: СВЯТ
18 Май 2019 08:29
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Германия обмисля да забрани на ученичките да носят ислямски забрадки

/КРОСС/ „Германия трябва да помисли за забрана ученичките да носят ислямски забрадки”, заяви правителственият комисар по интеграцията Анете Вилдман-Мауц, съобщават Нова телевизия. 

Парламентът във Виена промени тази седмица австрийския закон за училищното образование и забрани на ученици в началното училище да покриват главата си по религиозни или идеологически причини. 

Родители, чиито дъщери постоянно ходят на училище със забрадки, ще бъдат глобявани с до 440 евро. "Абсурдно е малки момичета да носят забрадки - повечето мюсюлмани са съгласни с това", каза Вилдман-Мауц за таблоида "Билд". 

"Трябва да обмислим и да подходим с всички мерки, за да защитим момичетата от контрола на родителите", каза християндемократката Вилдман-Мауц. 

Няколко нейни съпартийци днес излязоха със съвместно изявление, в което също призовават за дебат за забраната на забрадките за момичета не само в началното училище, както е в Австрия, а и за средношколките. 

Текстът на австрийската законова поправка гласи, че новата политика служи на "социалната интеграция на децата съгласно местните обичаи, като защитава конституционните ценности и образователните цели, както и равенството между половете". 

Общността на ислямската вяра в Австрия - мюсюлманска организация, планира да оспори новия закон във върховния съд с мотив, че е дискриминационен. 

Правителствената коалиция във Виена, в която влизат дsсноцентристката Народна партия и крайнодясната Партия на свободата, даде ясно да се разбере, че нейната нова политика е насочена към мюсюлманите, на които се забранява да покриват голяма част или цялата си коса. Това не се отнася за по-малки шапчици и дрехи, носени от еврейски и сикски момчета. 

Турция днес осъди решението на Австрия като "дискриминационно" и призова Виена да спре "намесата в свободата на религията". 

Турското външно министерство заяви, че антиислямски движения и ксенофобия са приели "систематична и институционална форма срещу мюсюлманите и турската общност, която живее в Европа, особено в Австрия".