Делегация от България взе участие във фестивала „Самарско знаме”
Секция: България - Русия
21 Май 2019 15:26
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Делегация от България взе участие във фестивала „Самарско знаме”

/КРОСС/ Международният фестивал „Самарско знаме", който традиционно се провежда в руския град Самара,  тази година беше посветен на събитията, свързани с руско-турската война и освободителното движение на българския народ против турските завоеватели в периода 1876-1878 година.
За мероприятието в град Самара пристигна и делегация от България, пише вестник "Известия". Фестивалът започна с тържествен молебен в Иверския женски манастир и изнасянето на кръста в Структовски сад. Кулминацията на фестивала стана възстановката на събитиято от руско-турската война 1877-1878. Бяха пресъздадени епизоди от бойните действия между турската армия и руско-българските отряди.Около 60 човека в историческа униформа на руската и турската армии с копия от огнестрелните оръжия от края на XIX век възпроизведоха сцени от сражението.

«Днес пресъздаваме атмосферата в една от ключовитe битки в руско-турската война около Стара Загора през 1877 г. Самара има пряко отношение към тази война - именно нашите съотечественици , опитвайки се да подкрепят българите, са им подарили Самарското знаме. Редом до бойното поле ние организирахме военна болница, в която може да се види как са лекували ранените войници през XIX век», сподели изпълнителният директор на регионалния отдел на Руската военно-историческа общност в Самарска област Инна Жичкина.