Вицепремиерът Марияна Николова: Топим се с 50 хиляди на година
Секция: БЪЛГАРИЯ
22 Май 2019 09:48
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Вицепремиерът Марияна Николова: Топим се с 50 хиляди на година

/КРОСС/ Към моя кабинет структурирах работна група, която ще изготви нова визия за нова демографска политика. Тя включва експерти и учени от БАН, както и практици и действащите лекари от акушеро-гинекологичните болници. Това каза вицепремиерът по демографската и икономическа политика Марияна Николова в ефира на „Здравей, България". Вече са проведени с лекари, които са поставили и конкретната проблематика, свързана с раждаемостта, пренаталните проблеми. Демографската политика не е проблем само на България, но и на целия ЕС. Тя е хоризонтална, секторна политика и зависи от всички институции, които трябва да бъдат обединени и единни в процесите на вземане на решение за мерките, които се прилагат, обясни тя.

Николова обясни, че могат да се вземат добри примери за справяне с демографския проблем от Унгария. „Правим сравнително-правен анализ на законодателството, който е в процеса на рамките на работната група и след като експертите си дадат заключенията, ние ще обявим и конкретните резултати. Трябва да има финансови стимули, но те трябва да са реални и измери, съобразно възможностите на държавата", заяви вицепремиерът. Тя добави, че МТСП предлага различни социални мерки, които са за подпомагане на майките с домашни помощници. Най-важното обаче са детските градини и аз мисля, че те трябва да са безплатни поне до 5-годипна възраст на детето и в училищата да се осигури необходимият храноден на децата, каза Николова.

Вицепремиерът заяви, че 6400 лв. е нереална помощ за раждане на второ дете. В крайна сметка трябва да бъдат направени необходимите разчети и да се дадат реални цифри, беше категорична тя. Надявам се след 15 юли да имаме мерки, които да предложим за справяне с демографската криза, каза още вицепремиерът.

Николова коментира изплатените обезщетения от 10 лв. на три семейства на загиналите при катастрофата край Своге. Категорично не съм съгласна с позицията на застрахователя - при конкретно становище на КФН обезщетението следва да бъде платено. След като един пътник има билет, той категорично е застрахован и не бива да доказва каквото й да е било. При евентуално завеждане на съдебен спор, делото ще бъде спечелено от пострадалите, каза тя.

Марияна Николова обясни, че новоизбраният президент на Украйа Владимир Зеленски е иновативен политик. Той е изключително деен и най-вероятно ще бъде човек на действието, а не на приказките. Когато приключи церемонията за полагането на клетвата, държавният глава поиска среща с някйои държави. България беше втората държава, с която поиска среща, добави тя.