Приходите от облагането на тютюневите изделия достигат 3 млрд. лева през 2018 г.
Секция: ИКОНОМИКА
04 Юни 2019 11:28
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Приходите от облагането на тютюневите изделия достигат 3 млрд. лева през 2018 г.

/КРОСС/ Приходите от облагането на тютюневите изделия в България достигат три милиарда лева през 2018 година или 9,5 на сто от всички данъчни приходи в бюджета. Това каза пред журналисти Петър Ганев - старши изследовател в Института за пазарна икономика, цитиран от БТА. Само приходите от акциз са 2,5 млрд. лева. Близо 97 процента от данъчните приходи в сектора идват от облагането на традиционните цигари.

От ИПИ са изчислили, че след 2015 година има постоянен спад на нелегалното потребление на тютюневи изделия, макар и с увеличение на акциза от 2016 година.

Делът на незаконните цигари в България е на рекордно ниски нива - средно 5 процента от цялото потребление или 700 млн. къса годишно. Общо криминалните приходи от нелегалното потребление на цигари през 2018 година е в рамките според ИПИ на 90 - 120 млн. лева, много по-малко от 600-те млн. лева през 2010 година, каза Петър Ганев.

Спадът на нелегалното потребление се дължи на повишените доходи на хората, смятат експертите на ИПИ. Средната цена на цигарите в България е 5 лева - с 20 -25 процента по-ниска от тези в новите страни-членки и наполовина от средните цени в ЕС. Въпреки това за нашия пазар цигарите остават сравнително скъпи. През 2018 година с разполагаемия нетен дневен доход на човек от населението у нас могат да се купят 5,8 кутии цигари, докато в ЕС - 9,3 кутии, каза Петър Ганев.