Старозагорската митрополия събира дарения за Шипченския манастир
Секция: Православие
06 Юни 2019 10:34
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Старозагорската митрополия събира дарения за Шипченския манастир

/КРОСС/ Парчета тухли падат от кулата на камбанарията на Шипченския манастир. Под северната й фасада мястото е ограничено за посетители. Специалисти заявиха, че конструктивното състояние на кулата, която е изградена преди 120 години от тухли е тревожно. Храмът е паметник на културата от национално значение. Тя е включена в списъка на Стоте национални туристически обекта. Изграден по инициатива на граф Николай Игнатиев и Олга Скобелева. Средствата за изграждането са набрани от дарения. Строежът завършва през 1902 под ръководството на руски архитекти. През 2003-та година, руска компания извърши повторно позлатяване куполите на храма. Влагата и вибрациите от камбаните рушат уникалната кула на камбанарията. Голямата 12 тонна камбана не се бие, за да не се увеличат щетите.

Експертиза на кулата е правена от експерти на института по архитектура. Австрийска компания е направила анализ и е препоръчала точните химически вещества, с които да се запечата кулата, както и е в готовност да изработи тухли с идентична структура, като тези с които е построена.

От Старозагорската митрополия обявиха дарителска кампания за ремонта и възстановяване блясъка на уникалната църква в Шипка.

Банка ДСК, Ст. Загора,

Фонд „Църкви и Манастири"

IBAN: BG84TSA93000005734285

BIG: STSABGSF

с изрично упоменаване, че дарението се извършва за ремонт и реставрация на камбанарията при храм „Рождество Христово" - Шипченски манастир.